Horlamanın erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da yaygın bir şekilde görüldüğü belirtildi. Özelikle menopoza giren kadınların yüzde 9'u horlama sorunu yaşıyor.

Uyku kalitesini bozan ve ilişkileri olumsuz etkileyen horlama, erkeklerde sıklıkla görülse de kadınlarda da benzer şikayetler görülüyor. Güneydoğu'nun tek uyku bozuklukları merkezinin bulunduğu Diyarbakır'da hastaların yüzde 25'ini horlayan kadınların oluşturması dikkat çekiyor.

Genelde orta yaşlı erkeklerde ve nadiren hamile kadınlar ile 40 yaş sonrası kadınlarda horlamanın sıklıkla görüldüğünü ifade eden Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Gökhan Kırbaş, bölgede çok sayıda kişinin uyku bozukluğu yaşadığını belirterek, "Uyku apnesi sendromu teşhisi ile bize başvuran hastaları uyku laboratuvarlarında bir gece misafir ediyoruz. Vücudun çeşitli bölgelerine taktığımız elektronik cihazlar sayesinde hastanın beyin dalgalarını, göz hareketlerini, nefes alma, horlama şiddeti, göğüs, kalp solunumlarını ve kandaki oksijen düzeyini kayıt altına alıp sonuçlara göre hastalara tedavi uyguluyoruz. 4 yıl içerisinde merkezimize 3 bin 500 hasta yatırdık. Bunların yüzde 25'i bayanlardan oluşuyor. Horlayan bayan sayısının daha da fazla olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yörede birçok kişi horlamanın hastalık olduğunu kabul etmiyor" dedi.

MENOPOZA GİREN KADINLAR HORLUYOR

Tıbben kesin bilinmemekle birlikte menopoz dönemi sonrası kadınların hormonsal dengeleri değiştiği için horlamaların yaşandığını belirten Doç. Dr. Kırbaş, "Erkek ve kadınlar genetik anlamda eşit yaratılmamıştır. Uyku sırasında erkeklerde beyinde oksijen oranı düştüğü için hayati tehlikeye neden olan nefes duraklaması yaşanır. Ancak kadınlarda beyindeki oksijen oranı düşse de bu sorun yaşanmaz. Ancak menopoza giren kadınların yüzde 9'u hızlı ve daha ağır uyku apne sedromu gelişir. Bu olay yüksek horlama ile başlar, sonrasında uykuda nefes duraklaması (boğulmalar gelişir) hatta bazen yatak ölümlerine yol açabilmektedir. Uyku apnesi sendromu kadınlarda erkeklere göre daha az görülür, ama kadınların vücutlarında yaptığı tahribat erkeklere göre daha fazladır" diye konuştu.

Kırbaş, horlayan kişilerde kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, zeka gerilemesi ve beyindeki oksijen yetmezliğine bağlı yatak ölümlerinin yaşanabileceğine dikkat çekerek bu sorunu yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurması gerektiğini söyledi./HT