Toplum destekli güvenlik hizmeti kapsamında İl Jandarma Komutanlığı tarafından Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile birlikte kadına şiddet temasının işlendiği ‘Kadının aile içindeki rolü’ konulu konferans İsabeyli Özel Yüzyıl Bezci Koleji salonunda gerçekleşti. Konferansa konuşmacı olarak katılan Çocuk Gelişim Uzmanı Sevim Yetin; ‘İletişim-Aile içi iletişim, doğru iletişim kurma’, Sosyal Hizmetler Uzmanı Hilal Yılmaz; ‘Çatışma- Çatışma Çeşitleri- Çatışma Çözme Yöntemleri’ ve Hukuk İşleri Uzmanı Avukat E. Özlem Topuz ise ‘Aile ve ailenin korunmasına dair kanun’ konularını işleyerek konferansa katılan yaklaşık 500 kişiye önemli bilgiler aktardı.

Düzenlenen toplantıya Aydın Valisi Kerem Al'ın yanı sıra Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bozdoğan Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Karacasu Kaymakamı Ahmet Gencer, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, İsabeyli Belediye Başkanı Kuvvet Erim, Aydın İl Jandarma Komutanı Muharebe Kurmay Albay Bülent Bulut, Asayiş Şube Müdürü Jandarma Yarbay Fuat Alanur, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Doğan Kaya, Nazilli İlçe Jandarma Komutanı Seydi Salman, MHP’li İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Güler, AK Parti Nazilli Gençlik Kolları Başkanı Birkan Şen, Bezci Koleji Kurucusu İrfan Bezci, Bezci Koleji Okul Aile Birliği Başkanı Ferah Derici, muhtarlar, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
Başbakanlık Aile Kurumunun verilerine göre Türkiye'de şiddete maruz kalanların yüzde 90'ının kadın ve çocuklar olduğunun altını çizen konuşmacılar, özellikle kadına şiddetin aile içi ve dışı olarak ikiye ayrıldığını vurguladılar. Şiddet çeşitlerinin; fiziksel, sözel, ekonomik, cinsel ve duygusal olarak 5'e ayrıldığını belirttiler. Şiddete maruz kalan kadınların da çok sayıda olumsuz davranışa neden olduğunu belirten konuşmacılar, aileyi koruyan çok sayıda kanun olmasına rağmen bu kanunların kadına şiddete engel olamadığını da önemle vurgulayarak, kanunların değiştirilmesi konusunda yeni çalışmaların mutlaka yapılması gerektiğini belirttiler. Kadın hakları ile ilgili medeni kanunda yapılan düzenlemelere göre 2002 yılından itibaren kadın ve erkeğin eşit olduğu, aile reisinin sadece erkek değil, kadın ve erkeğin eşit olduğu belirlendi. 20 Mart 2012'de yürürlüğe giren 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesi konusundaki kanuna göre bundan böyle evlilik şartı aranmadığı gibi şiddete uğrama olasılığına göre de kadının korunma altına alındığını belirttiler. Şiddetin kader olarak kabul edilmemesini isteyen konuşmacılar, şiddetin önlenmesinde yine kadınların üzerine büyük görevlerin düştüğünü anlattı.
“SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM SAĞLANIRSA, AİLE İÇİ VE KADINA KARŞI ŞİDDET OLMAZ”
Konferans sonunda konuşmacılara çiçek verdikten sonra davetlilere hitap eden Vali Kerem Al, uygar dünyada kadınlara verilen sosyal hakların, ülkemizde de kadınlara verilmesi gerektiğini ifade ederek, hızla değişen dünyada ilerleyen sosyal yaşamda kadınların ihmal edilmemesini önemle vurguladı. Eğitimin toplum yaşamında ve özellikle kadınların bilinçlendirilmesinde çok etkin bir rol oynadığını belirten Vali Al, "Kadına şiddet çağdaş Türkiye'ye yakışmıyor. Kadına şiddet artık çağın gerisinde kaldı. Kolluk kuvvetleriyle kadın haklarının korunması çağdaş bir Türkiye’ye yakışmıyor. Toplumun temel taşı ailedir. Ailedeki huzur, toplumun yapısını etkiler. Bu toplantı son derece faydalı bir toplantıdır. Ülke olarak hızlı bir değişim yaşıyoruz. Özellikle kadınlarımızı ilgilendiren kanunlar değişiyor. Kültürel, ekonomik ve sosyal olarak iklimimizi oluşturabilirsek kadınlarımız da uygar ülkelerde bulunan haklara kavuşabilir. Özellikle eğitim sistemimizi sil baştan yeniden ele almamız gerekiyor. Eğitim sistemimiz geliştiğinde toplumsal huzura, dolayısıyla aile huzuruna kavuşabiliriz. Sıhhatli bir iletişim sağlanırsa aile içi ve kadına karşı şiddet olmaz" dedi.