Aspasia, M.Ö. 470 yılında Miletos’ta dünyaya gelmiştir. İlkçağ felsefe tarihinde iz bırakan ender kadınlardan birisidir. Aspasia, çok güzel, güzel olduğu kadar da zeki bir kadındır. Ailesinin ekonomik durumu iyi olduğu için bilim ve kültür merkezi Miletos kentinde çok iyi bir eğitim almıştır. Bu eğitim için evlerinde sürekli eğitmenler, “eğitim için köleler” bulunmuştur. Bu eğitim sayesinde Aspasia her yönüyle kendini yetiştirmiş, mükemmel özelliklere sahip olan bir genç kız olmuştur.

Antik Yunan’da kadınlar; köleler, evli kadınlar ve fahişeler olarak sınıflandırılmıştır. Aspasia, aldığı eğitimle, edindiği kültür birikimi ile bu sınıflandırmanın dışında kalan ender sayıdaki kadınlardan birisidir. O’nun evi, Atina’da iyi eğitim görmüş elit sınıf kadınların bir sığınağı ya da uğrak yeri olmuştur. Evinde açtığı salon dönemin ileri gelen erkeklerin de düşünsel olarak beslendiği, felsefe tartışmalarının yapılabildiği bir akademi gibi yıllarca hizmet vermiştir. Sokrates gibi birçok filozof burada kendini yetiştirme ve geliştirme olanağı bulmuştur. Birçok tarihi belgede Sokrates’in bu evde kendini geliştirdiğini ve Aspasia’dan övgü ile söz ettiğini yazmaktadır.

Aspasia, Perikles ile evlendikten sonra evleri, üst düzey insanların eşleriyle toplantılara katıldıkları kültür ve sanat merkezi haline gelmiştir. Platon, Sokrates, Archimedes, Anaxagaras, Sophokles gibi birçok filozof, düşünür, devlet ve sanat adamı bu evde düzenlenen toplantılarda bulunmuşlardır. Ünlü filozof Sokrates "İki kadın hocam oldu. Birisi Diotima, diğeri Miletli Aspasia'dır." der. Aspasia'nın Perikles'in kimi konuşmalarını kaleme aldığı bilinmektedir. Bunların en tanınmışı Peleponnes Savaşları'nda ölenler için yapılan törendeki konuşmadır. “Epitaph” olarak adlandırılan ve Aspasia'nın kaleminden çıkan bu metin, iyi bir hatip olan Perikles tarafından çok güzel okunmuş ve büyük yankı uyandırmıştır. Aspasia evindeki toplantılarda sadece ev sahipliliği yapmamış, fikirleriyle tartışmaları yönlendirmiştir. Aldığı iyi eğitim korkusuzca fikirlerini açıklamasında önemli rol oynamıştır. Aspasia’nın kadın hakları için ilk hareketi başlattığı kabul edilir.

Gül Esin 1901 Muğla Milas doğumludur. Türkiye’nin ilk kadın muhtarıdır. Aydın Karpuzlu ilçesinde ilk kadın muhtar seçilmiştir. Beş erkek kardeşini ve ilk eşini 1. Dünya Savaşı sırasında kaybetmiştir. Ailesinin aydın görüşlü olması kendisinin daha özgür ve rahat hareket edebilmesini sağlamıştır. Gül Esin’in seçildiği dönemde okuma yazma biliyor olması oldukça önemlidir. Gül Esin Cumhuriyet devrimlerine sıkı sıkıya bağlı, Cumhuriyetin kadına verdiği yeni konumu büyük bir özgüvenle yerine getiren biri olarak çevresinde sevilen ve sayılan bir Cumhuriyet kadını olmuştur. 

26 Ekim 1933 tarihinde Köy Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadınlara köylerde muhtar ve ihtiyar heyeti seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Karpuzlu nahiye merkezi olan Demircidere Köyü’nde 6 Kasım 1933 tarihinde seçimler yapılmış, yaklaşık 500 kişi oy kullanmıştır. Sekiz aday arasındaki tek kadın aday Gül Esin seçimi kazanmıştır. Gül Esin’in muhtarlığa aday gösterilmesinde kasabanın ileri gelenleri ön ayak olmuştur. Kaymakamın da Gül Esin’i önermesi halkta önemli bir etki yaratmıştır. Seçimin sonucu Aydın'da olduğu kadar ülkenin diğer yerlerinde de ses getirmiştir.

Gül Esin’in muhtarlığı iki yıl sürmüştür. Görevi süresinde kasabanın sosyal ve ekonomik hayatına etki eden uygulamalara imza atmıştır. Köy odası, Çine yolu ve köprü yapımı gibi çalışmaları iz bırakmıştır. Gençlerin kahvelere girmesini yasaklamış, kız kaçırma olaylarına yönelik çalışmalar yapmıştır. Ayrıca kız çocuklarının okutulması ve kadınların modern şekilde giyinmesi için uğraş vermiştir. Seçilmesi ve yaptığı çalışmalar ile ülke tarihine iz bırakmıştır.

Aydın’da tarihi bir kimlik olan üçüncü kadın ise Özlem Çerçioğlu’dur. Çerçioğlu 1968 Nazilli doğumludur. 1988 yılında Konya Selçuk Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Özel sektörde çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 2002 yılında CHP Milletvekili olarak 22 Dönemde Meclise girmiştir. 2007’de 23. Dönem CHP Aydın Milletvekili olarak yeniden seçilmiştir.

Özlem Çerçioğlu 29 Mart 2009 seçimlerinde Aydın’ın ilk kadın Belediye Başkanı seçilmiştir. Halkın güvenini ve takdirini alarak 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştur. 2014 seçimlerinde adaylığı en erken açıklanan belediye başkanı olmuştur. Aynı durum 2019 seçimlerinde de gerçekleşmiştir.

Özlem Çerçioğlu 2 dönem Milletvekilliği, bir kez İl Belediye Başkanlığı ve bir kez de Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yapan Dünya üzerindeki tek kadın siyasetçidir. Şimdi tekrar seçilirse bu özelliğini geliştirecektir. Kendisine yakın sadece Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin vardır. Fatma Şahin’in il Belediye Başkanlığı’nın bulunmaması Özlem Çerçioğlu’nu sadece ülkemizde değil, Dünyada da tek yapmaktadır.

Üzerinde yaşadığımız topraklar kadınlar için oldukça önemlidir. Tarih boyunca her zaman kadınlara değer verilmiş, kadınlar önemli görevlere getirilmiştir. Yani bu topraklarda kadının adı hep olmuştur. Özellikle seçimle gelen kadınların fazlalığı da oldukça önemli ve sevindiricidir. Her ne kadar seçimlerde kadın belediye başkanı, kadın meclis üyesi ve kadın muhtar adayları az olsa da her zaman kadınlar başarılı olmuşlardır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tüm kadınlarımıza kutlu olsun.

Önümüzdeki seçimlerde tüm kadın adaylara başarılar dileriz.

Yeryüzünde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.  (Mustafa Kemal Atatürk)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!