Diyarbakır merkezli Ceren Kadın Derneği'nden Filiz Aras, projenin, kadını aile içine sıkıştırama çabasını yansıttığı görüşünde.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Van'a yaptığı ziyarette açıkladığı projelerine bir yenisini ekledi. Hakkari ziyareti sırasında "tek tip sığınmaevi"nden sonra Şahin'in yeni projesi, "aile sosyal destek projesi."

Şahin bu projeyi şu sözlerle açıkladı: "Aile hekimliği modeli gibi her ailenin nasıl bir hekimi varsa, her ailenin bir sosyal destek uzmanı da olacak. Çünkü ailenin durumuna göre sadece ekonomik destek vermeniz, onun sorunlarını çözmeye yetmeyebilir."

"Zihinsel özürlü bir anne varsa, alkolle mücadele eden bir baba varsa, o aileye yalnızca mali destek vermekle, ailenin mutluluğunu, huzurunu sağlamanız mümkün değil. Amacımız, aileleri parçalamadan iri ve diri tutmak. Çünkü toplumun temeli aile."

"Geriye Düşüren Bir Nokta"

Ceren Kadın Derneği Yöneticisi Filiz Aras, bianet'e yaptığı açıklamada, Şahin'in önerdiği projenin kadınların öz gücünü ortaya koymalarını sağlayan kadın mücadelesinin ve yerel yönetimlerde sağladıkları kazanımların çok gerisinde olduğunu söyledi. Aras, kadını aile içine sıkıştıramaya çalışan projenin, kadını kendi hayatının öznesi olmaktan alıkoyduğu görüşünde: "AKP hükümetinin anlayışı aileyi devletin bir protipi olarak görme eğiliminde. Kadın-erkek vurgusu yapmak yerine yine ailenin bütünlüğünü ön plana çıkarıyorlar."

Aras, aile hekimliğinin pratik olarak başarısızlığa uğradığını ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin bir ürünü olduğunu söyleyerek, "aile sosyal destek projesi de aynı özelleştirme anlayışının ürünü" dedi. "Başta ders kitaplarındaki cinsiyetçi yaklaşımları değiştirsinler. Yoksulluk, savaş, madde kullanımı, şiddet ve çok eşlilik sorunlarını çözsünler. Devlet politikası olarak aile bütünlüğünü sağlamak, toplumun ihtiyaçlarını dinlemeden tepeden inmeci bir anlayıştır. Şahin, kadın mücadelesini de tepeden inme bir anlayışla yönetmek istiyor."

Bakan Şahin'in tüm kadın örgütleriyle görüşmesi gerektiğini söyleyen Aras, "Tepeden inmeci bir anlayıştan ve politikadan uzaklaşılması gerekiyor. Kadınları özne haline getiren mücadeleler ve çalışmalar kadınlara bu projelerden çok daha fazla özgürlük ve öz güven sunuyor" dedi.