Bakan Şahin, ''Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı'' ile ilgili kadın alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle Rixos Otel'te değerlendirme toplantısında bir araya geldi.
Toplantının açılış konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, 'Yargıda Durum Analizi toplantılarında tecavüz eden kişinin kadınla evlenmesi durumunda suçunun azaltılmasına yönelik bazı öneriler yer aldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi:
 
''HSYK Başkanlığı bir açıklama yaptı. Bunun kurumsal bir görüş olmadığını, bir çalıştayda bir hakimin yaşadığı sorunlarla ilgili bilimsel görüş olduğunu söyledi. Bilimsel görüş dahi olsa hakim olarak yetişmiş, bu ülkenin iyi yetişmiş bir beyninin bu şekilde bir çözümle bunu söylemiş olmasını biz kabul edemeyiz, doğru bulmuyoruz.
 
Bizim bütün gayretimiz ve niyetimiz akademik olarak birçok alanda başarıyı sağlamış olsalar ve devletin kurumlarında karar alma mekanizmalarında olsa bile bazen erkek bakış açısı dediğimiz bu tür garip çözümlerin söylendiğini duyabiliyoruz. Biz bunlarla da mücadele edeceğiz.
 
Bu bir çalıştay raporudur. Yasa yapma yetkisi TBMM'ne aittir. Ben de bu devletin bir bakanı olarak asla geriye gidemeyeceğimizi, bunu 2005'te aştığımızı, bundan sonraki süreçte kadını genel olarak güçlendireceğimizi, bu tür fikirlerin bile artık konuşulmaması gereken bir Türkiye'nin olduğunu görüyorum. Biz bunların hepsini aştık.
 
-AİLE KONUTU ŞERHİ-
 
''Kadınların evden atılmalarına engel olan 'Aile Konutu Şerhi' konusunda Danıştaydan yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlık bu konuda itiraz girişiminde bulunacak mı?'' sorusuna ise Bakan Şahin, ''Hukuki süreç devam ediyor. İlgili Bakanlıkla hemen görüşme yapacağız ve 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı var. Yine söylüyorum kadının yaşamına dair, kadının güçlendirilmesine dair hukuki alt yapıda oluşacak her şeyin birebir takipçisi olacağız. İlgili bakanlığımızla, hukukçularımızla görüşeceğiz ve bunun takipçisi olacağız. Hiçbir konuda geriye dönüş olmayacak ve geri atım atılmayacak. '' şeklinde yanıtladı.
 
-''KADININ HER ALANDA GÜÇLENMESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ''-
 
Bakan Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, konuyla ilgili tüm çalışmaları tamamlamak istediklerini belirterek, bu hafta içerisinde aile mahkemeleri hakimleri ile bir araya geleceklerini söyledi.
 
Amaçlarının konuyu bütün muhataplarıyla çok yönlü bir şekilde ele almak, yasal altyapıyı tartışmak, süreci planlamak ve takip etmek olduğunu dile getiren Şahin, ''Kadının her alanda güçlendirilmesinin Bakanlığımızın birinci derece eylem planı içerisinde yer almaktadır'' dedi.
 
Toplantıda görüşler doğrultusunda oluşacak taslağın bundan sonraki süreçte de her aşamasında bütün sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine açık olduğunu vurgulayan Bakan Şahin, toplantının 3 başlıktan oluştuğunu bildirdi.
 
61. Hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yaklaşık 2 ay önce görevlendirildiğini anımsatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
''Artık bakanlığımız bir devlet bakanlığı değil. İcracı bir bakanlığa dönüşmüş durumda, sosyal yardımlaşma ile sosyal hizmetlerin birleştirildiği, kadını, aileyi, engelliyi, yaşlıyı, toplumu ve birçok kesimi içine alan büyük bir yapıya dönüştürülmüş durumda. 5 genel müdürlük ve 32 daire başkanlığıyla büyük bir sosyal politikalar bakanlığına dönüştürülmüş durumda.
 
Kadının her alanda güçlenmesini çok önemsiyoruz. Kadının sadece sorunlarla, şiddetle adının anılmasını doğru bulmuyoruz. Bütün çalışma arkadaşlarımla beraber çok fikirliliği önemsiyoruz. Bu ülkenin geleceği adına, bu ülkenin kadınları adına kim ne yapmak istiyorsa onunla her türlü işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.''
 
Bakan Şahin, toplantıya katılan sivil toplum kuruluşları temsilcilerine teşekkür etti. Toplantı Bakan Şahin'in konuşmasının ardından basına kapalı devam etti. Toplantının ilk bölümünde ''Kadın ve Aile Bireylerinin Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı''na ilişkin görüş ve öneriler değerlendirilecek.
 
Öğle yemeğinden sonraki ikinci oturumda ise sivil toplum kuruluşlarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından beklentileri, son oturumda da ''Yeni anayasa sürecinde kadın çalışma grubunun oluşturulması'' konularının görüşülmesi bekleniyor.