Kadınlar artık sadece dayakçı kocalarından değil, flört ettikleri erkeklerden de korunacak. Şiddetin belgesi istenmeyecek. Tehdit bile suç sayılacak...

Kadına tam koruma 2011 yılında hâlâ özgürlük ve eşitlik peşinde koşan Türk kadını için dün başkentte "Ücretsiz avukatlık hizmeti" imza töreninde konuşan Baro Başkanı"nın, “Öldürülen, ırzına geçilen, taciz edilen kadınlarımızdan özür dileyiş projesidir” sözleri Dünya Kadınlar Günü"nün en anlamlı mesajıydı

"Kadına dokunanı yakacak" yasa tasarısı hazırlandı

TBMM"nin seçimler nedeniyle 8 Nisan"dan itibaren tatile girmesinden önce yasalaştırılması düşünülen düzenleme ile getirilen yenilikler özetle şöyle: Yeni düzenleme ile “eşlerin, nişanlıların, beraberlikleri herhangi bir şekilde sona ermiş olan bireylerin , yakın ilişki içinde olan kişilerin , kadın ve çocukların yada diğer aile bireylerinin fiziksel, psikolojik, cinsel yada ekonomik şiddete maruz kalmaları halinde” kanun hükümlerinden yararlanabileceği hükme bağlanıyor.

MAZERETİ OLMAYACAK

Yürürlükteki mevzuat nedeniyle mesai saatleri dışında ya da hafta sonu mağdur kadının şikayetçi olması durumunda koruma tedbirinin alınmasında gecikmeler yaşanıyor. Düzenleme ile bu sıkıntının da önüne geçilecek. Başvurunun hafta sonu ya da mesai saati dışında yapılması halinde koruma kararı nöbetçi Cumhuriyet Savcısı tarafından verilecek. Hafta içi ve mesai saatleri içinde yapılan başvurularda ise karar merci Aile Mahkemesi olacak. Aile Mahkemesi hakimi acil koruma tedbirine aynı gün karar verebilecek.

ŞİDDETİN BELGESİ ARANMAYACAK

Şiddet ilgili başvurular hem kolluk hem de savcılık nezdinde kurulan özel bürolarda değerlendirilecek. Kurumlar bu alanda yürütülen hizmetleri uzman, yetişmiş elemanlarla yerine getirecek. Savcı yada aile mahkemesi tarafından verilen acil koruma tedbir kararı, kolluğa gönderilene kadar her türlü önleyici tedbirler kolluk tarafından gerçekleştirilecek. Savcı ya da hakim tarafından koruma kararı verilirken herhangi bir belge aranmayacak, duruşma yapılması da şart olmayacak. Şiddetin tanımı da Avrupa Konseyi"nce benimsenen son şiddet tanımı dikkate alınarak yeniden düzenlenecek. Acil koruma tedbiri ve Koruma tedbir kararlarının takibi denetimli serbestlik hükümleri çerçevesinde yerine getirilecek. Şiddet uygulayan eşin devamlı şekilde denetim ve gözetim altında olması sağlanacak. Şiddet uygulayan kişinin silahı “resmi silah” ise koruma tedbiri kararı alan hakim yada savcı kişinin bağlı olduğu kuruma bu kararı süratle bildirecek. Koruma tedbir kararlarına uymayan koca, nişanlı ya da flört polisçe derhal gözaltına alınacak ve tutuklanacak.

vatan