Tasarıya son anda eklenen bir maddeye göre, şiddet mağduru kadının kişilik haklarını ihlal eden, okuyucu, dinleyici ve izleyicilere duygusal açıdan zarar veren görüntüleri kullanan yayın kuruluşlarına cezai yaptırım öngörülüyor

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 'Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına İlişkin Yasa' tasarısı taslağına son şeklini verdi. Şiddete uğrayan kadının güvenliğini garanti altına alan düzenlemeye, televizyonların yanı sıra gazetelere de kontrol mekanizması öngören bir madde eklendi. Buna göre, şiddete uğrayan kadının ve ailesinin kişilik haklarını ihlal eden, okuyucu, dinleyici ve izleyicilere duygusal açıdan zarar veren görüntüleri ve ifadeleri kullanan yayın kuruluşlarına cezai yaptırım uygulanması hükme bağlandı. Son olarak Haber Türk Gazetesi, boşandığı eşi tarafından öldürülen Şefika Etik'i sürmanşetine taşımıştı. Ancak şiddet kurbanı kadının sırtından bıçaklanmış fotoğrafı, medya etiği tartışmalarını da beraberinde getirmişti. Şahin'in hazırladığı yasa taslağının son şekliyle getirilen yenilikler özetle şöyle:

DAYAKÇI ERKEKLERE ÖFKE KONTROLÜ

- Eşine, nişanlısına, beraber yaşadığı kadına şiddet uygulayan erkeğin alkol bağımlılığı varsa tedavisi yapılacak.

- Dayakçı erkek meslek edindirme kurslarına ve kamu hizmetlerinde çalışmaya tabi tutulacak. Bu erkekler aynı zamanda öfke kontrolü, stresle başa çıkma, davranış değiştirmeyi hedefleyen eğitim programlarına katılmak zorunda olacak.

- Dayak yiyen kadın ve ailesi, sığınma evine yerleştirilecek yada barınma yeri sağlanacak.

- 'Yayın Hizmet İlkelerinin İhlali' maddesi başlığı altında, kişilere yönelik şiddet olaylarına yer veren haberlerde şiddete uğrayanın ve yakınlarının kişilik haklarını ihlal eden, okuyucu, dinleyici veya izleyicilere duygusal açıdan zarar veren ifade ve görüntüleri kullanan basın ve yayın kuruluşları hakkında cezai müeyyideler hükme bağlandı.

Hem koruma hem de kimlik verilecek

- Can güvenliği tehlikede olan kadın adresi, işi değiştirilecek. Koruma verilecek, gerekirse nüfus cüzdanı ve kimlik bilgileri değiştirilecek.

- Dayakçı erkeğin, çocuğuyla iletişimi de hakim kararına göre şekillenecek.

- Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından da koruyucu tedbir kararı verilebilecek. Tedbir kararı, Cumhuriyet Savcısı tarafından teknik araç ve yöntemler kullanılarak (internet teknolojisi) seri bir şekilde kolluğa iletilebilecek.