Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde aktif rol alan sivil toplum örgütlerinin projeleri için hibe başvurunda bulunabileceklerini söyledi.

Sibel Gönül, yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin kadın haklarının iyileştirilmesi yönündeki ortak çabaları kapsamında, Kocaeli’nin de içinde bulunduğu 24 ilde kadına yönelik şiddetin önlenmesinde aktif rol alan sivil toplum örgütlerinin projeleri için hibe başvurusunda bulunabileceklerini kaydetti. 

Müracaatlar için son başvuru tarihinin 27 Temmuz 2012 olduğunu dile getiren Gönül, Avrupa Birliği'nin, Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları çalışmalarına özellikle de Belediyeler Yasası'nın ilgili hükümlerinin uygulanmasını sağlamak üzere destek verildiğini belirtti. 

Gönül, ilan edilen hibe programı, yerel ve ulusal sivil toplum örgütlerinin kadına yönelik şiddeti engelleme çabalarının güçlendirilmesi, bu örgütler arasında ağ oluşturma çalışmalarının teşvik edilmesi ve kadınlara yönelik hizmet sunan yerel idarelerle ortaklıkların desteklenmesi amacıyla 2,97 milyon euroluk bir fon sağlayacağını aktardı. 

Hibe projelerinin, aile içi şiddete maruz kalan kadınlara destek sağlanması için 24 ilde şiddetten koruma hizmetlerinin kaliteli şekilde sunulmasına katkıda bulunacağını ifade eden Gönü, "Projeler ayrıca, ülkede toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirecek etkili çözümlerin aranması için halka en yakın kuruluşlar olan yerel yönetimlere, kadın haklarının aktif şekilde savunulması konusunda destek sağlayacak." dedi.

İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü programın teknik uygulamasından sorumlu olduğunu belirten Gönül, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ise ihale makamı olarak idari ve mali uygulamadan sorumlu olacağına vurgu yaptı. 

Gönül'ün verdiği bilgiye göre, projenin uygulanacağı iller şöyle: "Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Manisa, Mersin, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa ve Trabzon." 

Detaylı bilgi için Avrupa Birliği Bakanlığı'nın internet sitesindeki hibe projeleri kısmının incelenmesini öneren Gönül, Kocaeli’ndeki sivil toplum kuruluşlarının projeleri ile bu hibeden yararlanmalarını istedi.