Hürriyet ve BM Dünya Nüfus Fonu’nun (UNFPA) birlikte düzenlediği, “Aile İçi Şiddete Son–Gökyüzü Herkesindir” konferansının açılışında konuşan Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış, “Aile içi şiddetin bir insanlık suçu olduğunu kabul edip cezalarında ağır olduğunu garanti altına almamız gerekiyor” dedi. Bahçeşehir Üniver-sitesi’ndeki konferansta Bağış şunları söyledi: “Kadına karşı şiddeti bir erkeklik olarak değil, bir ürkeklik ve korkaklık olarak görmemiz gerekir. Bunu yapan kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırılacağına bu toplumun her bir bireyin emin olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Fatma Şahin bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu önemli projeye öncülük ediyor olmasından ve arkasında da sayın başbakanımız gibi cesur bir liderin olmasından gurur duyuyorum.”

EY PENCERENİN DIŞINDAKİLER!! BAKIN NASIL DELİK DEŞİK OLUYORUZ - GÖRÜNTÜLÜYORUM

KADINA ŞİDDETE KARŞI GELMEK İÇİN SİZ DE İMZALAYIN

Başbakan Erdoğan’dan teşekkür

Başbakan Tayyip Erdoğan mesaj yolladı: “Davetiniz için teşekkür ederim. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek ve şiddete karşı toplumu bilinçlendirmek üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bu önemli konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin

Dün gece gücümüzü gösterdik

“Bu ülkenin güçleri birleştirildiği zaman, bu ülkenin parlamentosunun dünyaya örnek olabildiğini, ortak sorunlara ortak çözüm bulabilecek gücümüzün olduğunu dün (önceki) gece gösterdik. Avrupa Konseyi’nin kadına yönelik şiddetle ilgili uluslararası sözleşmesini önce çekincesiz olarak çıkardık ondan sonra da parlamento da kabul edildi. Şeytanın bacağını kırdık, istihdam da kadın oranını bugün yüzde 30.3’e çıkardık. Hedef Lizbon Kriterleri’ne ulaşmak. Amacımız, kadınıyla ve erkeğiyle bunun toplumsal bir sorun olduğunu göreceğiz ve şiddet uygulayan o zavallı erkekleri de yalnızlaştıracağız.”

Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı

Terörden daha fazla kurban

“Türkiye’nin birinci sorunu, en önemli sorunu aile içi şiddettir. Bu yıl aile içi şiddete kurban giden kadınların sayısı, Van depreminde hayatını kaybedenlerden de terör şehitlerinden de fazla. Türkiye’de 15 ile 44 yaş arasındaki kadınların ölüm sebebi, trafik kazasından ve kanserden fazla şiddetten. Biz 7 yıl önce şiddet meselesini gündeme getirdiğimizde konu halının altın saklanmış bir tabuydu. Bugün sevinerek görüyorum ki o tabu gerçekten yıkılmış. Dün, Sayın Başbakanımızın erkeklere yönelik bildiriyi ilk imzalayan kişi olması gerçekten çok önemli bir adım. Çok önemli bir model.”

BM Dünya Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque

İstenen düzeye gelinmedi

“Kadınlar, yüzde 42’si fiziki ve cinsel, yüzde 44’ü duygusal şiddet ve tacize maruz kalmıştır. Bütün bu tacizler ve şiddetleri ya ebeveyni ya da kocası veya çok yakını tarafından yapılmaktadır. Türkiye kadınlar hep namus çerçevesi altında öldürülmektedir. Hükümeti bu aldıkları önlemlerden dolayı kutlamalıyız. Ancak yasalar yapmak şarttır ve çok önemlidir ama yeterli değildir. Bu yasaların uygulanması çok önemlidir. Daha önceki mevzuat değişikliklerine rağmen Türkiye’de istenilen koruma düzeyine ulaşılmamıştır.”

Erkekler imzaladı

Konuşmaların ardından önceki gün ilk imzayı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın attığı ‘Kadına yönelik şiddetle mücadelede biz de varız’ kampanyasına, başta Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul Huque, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Ertuğrul Özkök, Yalçın Bayer, Taha Akyol, Ahmet Hakan Coşkun, Fatih Çekirge ile Mehmet Ali Birand, Mustafa Denizli, İbrahim Kutluay’ın  da aralarında bulunduğu çok sayıda erkek imzalarıyla katıldı. hürriyet