Atatürk Düşünce Derneği (ADD) Aydın Şubesi Başkan Yardımcısı Gülseren Barış, Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisinin de Türk kadınına, hak ve yetkiler verilerek, onun toplumda layık olduğu statüyü kazanmasının sağlanması olduğunu söyledi.
Barış, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 76. yıl dönümü dolayısıyla dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin, kuruluşuyla birlikte her alanda olduğu gibi, kadınlar için de büyük yenilikler getirildiğini ifade etti.
Uygarlık seviyesini yükseltmiş toplumlarda, çoğulcu ve katılımcı demokrasi anlayışının sağlıklı bir demokratik yapının vazgeçilmeyen unsurlarından olduğuna işaret eden Barış, ''Kadınların yer almadığı bir toplum düzeni Kemalist sistemde asla öngörülemezdi ve düşünülemezdi. Bu nedenle Atatürk Devrimlerinin en önemlilerinden birisi de Türk kadınına, hak ve yetkiler verilerek, onun toplumda layık olduğu statüyü kazanmasının sağlanmasıdır'' dedi.
Barış, Türk kadınının milletvekili seçme ve seçilme hakkını 5 Aralık 1934'te elde etmiş olmasına ve toplumun yarısı kadınlardan oluşmasına rağmen 2010'lu yıllarda hala gerek TBMM'de, gerekse diğer yönetim kademelerinde temsil oranlarının yok denecek kadar az olduğuna da dikkati çekerek, şu görüşleri dile getirdi:
''Bu oranın düşüklüğünün yanı sıra kadınlarımızın diğer sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal haklarındaki sıkıntılar devam etmektedir. Kadının örtünmesi gibi şekilsel ve yapay sorunlarının 30 yıldır tartışılması ise Atatürk'ün mirasçısı bizlerin, Atatürk Devrim ve İlkelerini yeterince kavrayamadığını, özümseyemediğini ve bir türlü uygulamaya koyamadığını kanıtlar niteliktedir.''