Yapılan araştırmaların çeşitliliğin yüksek olduğu ekiplerde çok daha yenilikçi fikirler üretilmesini ve daha kaliteli sonuçlar elde edilmesini sağladığını ortaya çıkarması üzerine, dünyanın lider Kurumsal Uygulama Yazılımları sağlayıcısı SAP de organizasyon yapısında değişime gitti. SAP, faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde kadın çalışan sayısına en az %35 olma zorunluluğu getirdi. 2011 yılı içinde işe alımların %59’unu kadın adaylar arasından yapan SAP Türkiye ise %40’lık kadın çalışan oranına ulaştı ve diğer ülkelerin üzerine çıkmayı başardı. SAP’nin Almanya merkezinde bile kadın çalışan oranının %28,3 olduğu düşünülürse, SAP Türkiye’nin ne kadar iyi bir konumda olduğu ortaya çıkıyor. Ancak, halen 140 kişilik ekibi ve 35 iş ortağıyla birlikte 15 binden fazla kullanıcıya hizmet veren SAP Türkiye, bununla yetinmiyor ve global organizasyonda olduğu gibi bilişim sektöründe kadın çalışanların seslerini yükseltecek yeni hedefler koyuyor. Global olarak üst yönetimdeki kadın yönetici kotası %25 olan, ancak şu anda %18 oranında kadın yöneticiye sahip bulunan SAP Türkiye, yönetimdeki kadın oranını 2017’ye kadar %25’e yükseltme hedefine odaklanmış bulunuyor.
 
 
Kadınların yaratıcılığı SAP’ye yol gösterecek
 
SAP’de bilginin ne kadar çeşitli ve farklı yerlerden gelirse o ölçüde faydalı olacağı inancı ile bu uygulamayı başlattıklarını açıklayan SAP Hızlı Büyüyen Pazarlar Direktörü Safa Haktanır, yazılım sektörünün gelişiminde yaratıcılığın çok önemli bir faktör olduğunu ve şirket politikası olarak yaratıcılığı her zaman ön planda tuttuklarını söyledi. Sadece kadın erkek konusunda değil, her konuda çeşitlilik aradıklarını söyleyen Haktanır sözlerine şöyle devam etti: “Örneğin mühendislikten işletmeye, sosyolojiden yüksek matematiğe kadar, eğitim anlamında da farklı geçmişlere sahip çalışanlarımız bulunuyor. Dil, din, cinsiyet, etnik köken gibi kişilerin farklı kültür çeşitliliğine sahip olması, kuruluşumuzdan beri önem verdiğimiz konulardan biri olduğundan bugün SAP Türkiye’de çalışan kadınların oranı yüksek.” Yaratıcılığın cinsiyeti olmadığını, aynı çalışma ortamında farklı cinsiyetlerin farklı bakış açılarını tetiklediğini belirten Haktanır, “İyi fikirlerin medeni ortamlarda oluştuğuna ve iyi bir takım çalışması için doğru kadın-erkek oranının yakalanması gerektiğine inanıyorum. İstatistikler de kadın çalışanların erkeklerden daha detaycı ve titiz olduklarını ortaya koyuyor. Bu yüzden yönetim seviyesinde de uzman seviyesinde de kadın çalışan oranımızı artırmayı ve sağlıklı bir dağılıma ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çalışmamızın SAP ekosisteminde de dikkat çekmesini ve ekosistemimizde yer alan diğer şirketlere örnek olmasını diliyoruz,” dedi.
 
 
SAP Türkiye’nin demografik bilgileri: 
• 2009’dan 2010’a personel sayısı açısından büyüme oranı:%76
• 2011 personel sayısı şu an için: 140 
• Kadın-erkek oranı: %60 erkek, %40 kadın
• Yaş ortalaması: 30 (10 yıl önce yaş ortalaması 34 idi) 
• Şirket kıdemi: 3,04 yıl (2011 itibarı ile)
• Devinim oranı (Turnover rate): %3 (2011) 
 
SAP’nin global çaptaki demografik bilgileri:
• 53.800+ çalışan sayısı
• 120 ülkede yer alıyor
• 124 milliyet var
• Toplam 37 dil konuşuluyor
• Global olarak yönetimde olan kadın yönetici oranı %18; bu oranın 2017 yılında %25’e çıkarılması hedefleniyor 
• Çalışan devinimi global olarak: %9 (2010 sonu itibarı ile)
 
SAP’nin kurumsal yazılımlar alanındaki en son yeniliklerini www.sap.com/turkey adresinden takip edebilirsiniz. . 
 
 
SAP Hakkında
Kurumsal uygulama ve yazılım alanında dünya lideri olan SAP, dünya çapında 53.000’den fazla çalışanı, önde gelen ürün ve servisleri ile müşterilerinin iş alanlarındaki inovasyonu artırmasına yardımcı oluyor. SAP çözümleri, üretim, gıda, tekstil, otomotiv, sağlık, perakende, finans ve kamu sektörünün de aralarında yer aldığı 25’den fazla sektörde faaliyet gösteren farklı ölçeklerdeki 172.000’den fazla SAP müşterisinin (Sybase satınalması dahil) iş süreçlerine destek veriyor. Bunun sonucunda dünya genelinde yılda 2,5 milyar elektrik, su, gaz faturası SAP sistemleriyle kesiliyor; 50 milyon banka hesabı SAP sistemlerinde yönetiliyor; 2,2 milyar ton çikolata SAP çözümleriyle üretiliyor. SAP, uygulama ve çözümleri ile dünya genelinde 1 milyar kişiye ulaşmayı hedefliyor. Almanya merkezli faaliyet gösteren SAP, New York ve Frankfurt’un da aralarında yer aldığı birçok borsada “SAP” sembolü ile işlem görüyor.
 
SAP’nin iş yazılımları alanındaki liderliğini Türkiye’de de devam ettiren SAP Türkiye, şirketin 65. ülke ofisi olarak 2001 yılında kuruldu. SAP’nin dünya genelindeki yaygın kullanımına paralel olarak Türkiye’de yıllık ciroya göre en büyük 10 şirketin 8’i iş süreçlerini, SAP çözümleri ile kontrol ediyor. Türkiye’de neredeyse her evde SAP sistemi üzerinde üretilen on ürün bulunuyor. Kurulduğu günden bu yana Türkiye’deki gelirlerini ve çalışan sayısını istikrarlı olarak artıran SAP Türkiye, ekosistemindeki onlarca iş ortağıyla birlikte 1.500’ün üzerinde nitelikli iş gücüne de istihdam imkanı sağlamış bulunuyor. SAP Türkiye hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.sap.com/turkey adresini ziyaret edebilirsiniz.