Annesinin de ölümüne neden olan genetik hastalığının kanında pıhtılaşma yapma riskini göze alarak doğum yapan Ezgi Beysel, bebeğini kucağına aldıktan bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Genç kadını kızından, onu yıllar önce annesinden koparan genetik hastalık ayırdı. Beysel, doğum sonrası gelişen akciğer embolisine yenik düştü. Henüz 10 yaşındayken annesini bir ameliyat sonrası gelişen emboli nedeniyle kaybeden Beysel'in de aynı kaderi paylaştı.

Annesi gibi diğer aile üyelerinde de benzer emboli vakaları gelişmişti. Bunun üzerine detaylı tarama yaptıran Beysel'in kalıtımsal hastalığı ortaya çıktı.

Sabah gazetesinin haberine göre; genç kadın genetik kodlarındaki bir protein eksikliği nedeniyle kanında ani pıhtılaşma riski taşıyordu. Bunu da ameliyat, kaza gibi kanamalı durumlar tetikliyordu.

30 yaşındaki Beysel, genetik hastalığını göze alıp hamile kaldıktan sonra hematolog kontrolüne girdi. Rahat bir hamilelik geçirdi ve 9 Mart günü kızı Defne'yi dünyaya getirdi. Anne de bebek de sağlıklıydı. Ancak Beysel, 16 Mart gecesi aniden fenalaştı. Evde ilk müdahalesi yapılan ancak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden genç kadına akciğer embolisi teşhisi kondu. Yani vücudunda oluşan kan pıhtısı akciğer damarlarından birinin tıkanmıştı.

EMBOLİ: TANI KONULAMAYAN SİNSİ HASTALIK

Damarlarda normal olarak bulunmaması gereken değişik boyutlardaki yabancı maddelerin, kan yoluyla taşınarak ince bir damarı tıkaması emboli olarak bilinir. Bunun sonucunda tıkanan damarın beslediği bölgeler kansız kalır. Akciğer embolisi ise akciğer atardamarı veya dallarından pıhtı, hava, kemik iliği, amniyotik sıvı, yağ veya enjekte edilen maddelerle tıkanması sonucu ortaya çıkan klinik tablodur. Akciğer embolisi sık oluşan ancak zor teşhis edilen bir hastalıktır. ABD'de yılda 500 binden fazla akciğer embolisi oluşmakta ancak olguların yarısından çoğuna tanı konulamamaktadır. Hastaların yüzde 21'i tanı konulamadığından kaybedilmektedir. Genetik faktörler birincil risk taşır.