Konya İl Müftülüğü'nün resmi internet sitesinde kadınların imamlık yapıp yapamayacağı tartışmasına yer verildi.

Müftülüğün, 'konyamuftulugu.gov.tr' internet adresinden girilen sitedeki 'Sorulu Cevaplı Dini Bilgiler' bölümünde 'Kadın imam olabilir mi?' sorusuna cevap veren yetkililer, bazı din bilginlerinin zorunlu durumlarda kadınların erkeklere imamlık yapabileceği belirttiğini, bazılarının ise bunu caiz bulmadığını açıkladı.

Müftülüğün sitesinde, soru tam olarak şöyle cevaplandı: "Ahmed B. Hanbel'in Müsned'i, Ebu Davud'un Sünen'i, İbn Hüzeyme'nin Sahih'i, Beyhaki'nin Sünen-i Kebir'i ve Hakim'in Müstedrek'i gibi pek çok kaynakta yer alan bir rivayete göre, Hz. Peygamber, istisnai olarak Ümmü Varaka isimli bir hanıma, biri erkek diğeri kadın iki köleden oluşan kendi ev halkına imamlık yapması için izin vermiştir. Bu rivayete dayanarak, Ahmed B. Hanbel, Ebu Sevr, Müzeni, Taberi, İbn Teymiyye gibi alimler, kadının zaruret halinde erkeklere de imamlık yapabileceğini söylemişlerdir. İçlerinde Ebu Hanife, Şafii'nin de bulunduğu fakihlerin çoğunluğuna göre, kadının erkeklere imamlığını caiz görmemişlerdir."

Öte yandan Amerikalı Amina Vadud 3 yıl önce Oxford Müslüman Eğitim Merkezi'nin girişimiyle İngiltere'de cuma namazı kıldırmıştı.

Vatan