Aydın İş Kadınları Derneği (İŞKAD) ve Türkiye Romanya İş Kadınları Derneği işbirliğiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek olan “Avrupa Birliği Yolunda Yönetimde Kadın Erkek Eşitliği” konulu panel Aydın"da başladı. AYTO konferans salonunda düzenlenen panel açılışına Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu, Belediye Meclis üyesi Sümran Ünal, Romanya eski Sağlık Bakanı Luminita Gheorghi, AYTO Genel Sekreteri Alaattin Arslan, Türkiye Romanya İş Kadınları Derneği Başkanı Birgül Şenyuva, Aydın İŞKAD Başkanı Şehdağ Aksoy ve davetliler katıldı.
Panelin açılışında konuşan Aydın İŞKAD Başkanı Şehdağ Aksoy, Aydın ile Romanya arasında kurulan iyi ilişkilerin gelişmesi ve tecrübelerin paylaşılması için panelin düzenlendiğine işaret ederek, “Aydınlı işkadınları olarak Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki temasların güçlendirilmesine katkı sağlamak istiyoruz. Burada 2 gün boyunca iş yaşamında yönetici ve girişimci boyutunda kadın ve erkek arasındaki farklılıklar, yöneticilikte kadın ve erkek eşitliği gibi konularda fikir alışverişinde bulunacağız. Biz iş kadınları olarak ne önde, ne de arkada, erkeklerle yan yana ve omuz omuza olmak istiyoruz” dedi.
AYTO Genel Sekreteri Alaattin Arslan da, 8 Şubat 1935"de yapılan genel seçimlerde TBMM"ye 18 kadın milletvekilinin girdiğini anımsatarak, “Türkiye 73 yıl önce parlamentoda kadın temsilinde dünya 2"inciyidi. Ancak şuan sadece yönetimde değil iş gücüne katılım oranımızda çok düşük. Erkek nüfusunun iş gücüne katılım oranı yüzde 70 iken, nüfusun yüzde 50"lik bölümünü oluşturan kadınların ancak yüzde 24-25"lik kısmı iş hayatında. Bağlı bulunduğumuz TOBB ve AYTO olarak kadınlarımızın iş hayatına katılıma büyük önem veriyoruz. AYTO üyelerinin yüzde 5"i kadın girişimcilerden oluşuyor. İl kez bu dönem AYTO Meclisinde 2 kadın üyemiz bulunuyor. TOBB"da bünyesinde "Kadın Girişimciler Kurulu"nu oluşturarak kadınlara verdiği önemi gösterdi. Aydın Kadın Girişimciler Kurulumuz da gayet başarılı çalışmalara imza atıyor” diye konuştu.
Bilimsel ve teknolojik olarak önemli atılımlar gerçekleştirilen dünyada kadın erkek eşitliğinin halen tartışılan konular arasında yer aldığına işaret eden Belediye Meclis üyesi Sümran Ünal ise, “Dünyada ve ülkemizde kız çocuklarının okuma oranları ve kadın girişimciliği konusunda önemli bir mesafe alındı ve bu konuda yasal düzenlemeler yapıldı. Yasal olarak bir sorun olmasa da kadınlarımız halen çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Halen kadınlarımız yerel ve genel yönetimde yok. Türkiye dünya sıralamasında ebeveyn ilişkilerinde 131"inci, siyasette 90"ıncı, sağlıkta 61"inci, eşitlikte 109"ucu ve fırsat eşitliğinde ise 131"inci sırada bulunuyor. En az kadın istihdam eden 10 ülke arasındayız. Bu konuda yapılacak çok iş ve alınacak çok mesafe var” şeklinde konuştu.
“TÜM DÜNYADA EŞİTSİZLİK VAR”
Kadın erkek eşitliğinin sadece Türkiye"de değil tüm dünyada tartışılan bir konu olduğuna değinen Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu da, yapılan araştırmaların 21. yüzyılda dünyanın ekonomik olarak bu güne kadarki en iyi dönemini yaşadığını gözler önüne serdiğini kaydetti. Buna rağmen halen eşitsizliklerin var olduğunu savunan Cevheroğlu, şunları söyledi: “Brezilya gibi bir 3"üncü dünya ülkesinde bir bayanın devlet başkanı seçilmesi halen haberlerin ilk sırasında yer alıyor. Türkiye"deki 12 binin üzerindeki hakim ve savcı yapılan HYSK seçimlerinde ancak 2 bayan üye seçebildi. Bunlar düşünülmesi ve tartışılması gereken konular. Bu konuda kadınların isteksizliği de önemli bir faktör. Türk kadınları Atatürk ile birlikle önemli kazanımlar elde etti. Bu güne kadar yapılan çalışmalar ve pozitif ayrımcılığa rağmen kadın erkek eşitliğini tam olarak sağlayabilmiş değiliz. İç ve doğu kesimlere doğru gidildikçe bu sıkıntı daha çok belirgin hale geliyor. Bu konuda önemli çalışmalar yapılıyor. Bunların dvam ettirilmesi lazım”