AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL) / Filiz ÖZDEMİR-Kadına yönelik şiddetin artmasındaki nedenleri ve neler yapılabileceğini ADÜ Tıp Fakültesi’nden psikolog Prof. Dr. Mehmet Eskin ile konuştuk.

Kadına yönelik şiddeti doğuran sebepler neler?

Bu aslında kadınların değil erkeklerin sorunu. Yani asıl soru “Erkeklere ne oluyor?” Erkek herşeyde hakkı olduğunu düşünüyor. Evde karısı, sokakta ise diğer kadınlar üzerinde. Sokakta kadınlara sarkıntılık etmelerinin nedeni de bu. “Erkeklik” kavramı önüne gelen kadına sarkıntılık eden, çevresine ve çocuklarına şiddet uygulayan hödükçe bir şey değil. Erkeklerin önce oturup bunu düşünmeleri gerek.

Bu durumun aslında kültürel kökenleri var. Toplumumuzda herşey erkek üzerinden kurgulanıyor. Örneğin hala erkek çocuk makbul. Bu erkekleri yetiştiren kadınlarda söz konusu erkek egemen kültürü içselleştirerek büyüyorlar.  Bizim gibi toplumlarda erkekler narsisizm ile büyüyorlar. Kendilerini herşeyin merkezinde görüyorlar. Eşi banka kartını ona versin; sokakta sarkıntılık ettiği kadınlar onu terslemesin istiyorlar.

Son zamanlarda artmasını neye bağlayabiliriz?

Toplumsal yapı değişiyor. Kadın özgürleşiyor. Fakat Türk kadınlar  hala en çok cinsiyet ayrımcılığına uğrayanlar arasında yer alıyor. Eğitim ve iş olanaklarının artması kadının görünür olması, erkeklere daha az iş imkanı ve rekabet demek.  İşgücüne katılmak kadını kocasına karşı söz sahibi yaptı. Kadın eğer mutsuzsa yada şiddet görüyorsa eşinden ayrılmak istiyor. Böyle durumlarda çocukların da annelerinden yana olmaları erkeğin şişkin egosunu incitiyor. Erkeğin bununla baş etmek için bildiği tek yok ise şiddet.

Habertürk’ün manşetine taşıdığı sırtından bıçaklanmış yarı çıplak kadın fotoğrafı çok tartışıldı. Kimileri bunun şiddeti normalleştirdiğini düşünürken, bazıları ise şiddeti gündemde tutmanın toplumsal bilinçlenme açısından faydalı olacağını savundu. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sonuç olarak medya topluma ayna tutuyor. Kadına şiddet hep vardı ve var olacak.   Medyanın bu  konuyu işlemesi, şiddetin gündemde kalması bazı yasal düzenlemelerin ön ünü açabilir. Bu açıdan şiddetin medyada tartışılıyor olmasını faydalı buluyorum. Toplumlar açık hale geldikçe olumsuzluklar azalır. Hastalıkların üzerini örttükçe daha da artar.

Peki sizce kadın cinayetlerini azaltmak için neler yapılabilir?

Yasal düzenleme mutlaka yapılmalı. Bildiğim kadarıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın konuyla ilgili bazı çalışmaları var. Hukuk sistemindeki şiddet uygulayanı koruyan uygulamalar kaldırılmalı. Cinsiyetçi zihniyet eğitimden, hukuktanve tüm alanlardan temizlenmeli. Koruma talebinde bulunan kadınların bu talepleri yanıtsız kalmamalı. Erkeklere bazı eğitim programları da uygulanabilir.