Aydın"da süt üretiminde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için kadın çiftçilerin eğitimi çalışmalarına devam ediliyor. İl genelinde çiğ süt kalitesini artırılmasına yönelik olarak yapılmakta olan kadın çiftçi eğitimlerine Koçarlı ilçesine bağlı Cincin köyünde devam edildi. 40 kadın çiftçinin katıldığı toplantıda, süt ineklerinin bakımı, beslenmesi, sağım hijyeni, sütün pazarlanması konusunda bilgiler verildi. Toplantıda sunumu Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Yaşar Meriç yaparken, Koçarla İlçe Tarım Müdürü Nilgün Yılmaz da kadın çiftçilerin soruları cevaplandırdı.
Çiğ süt üretimi hakkında bilgiler veren Ziraat Mühendisi Yaşar Meriç, “Çiftçi şartlarında üretilen çiğ sütün, hayvancılık işletmelerinden toplanarak süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine ulaştırılması sürecinde zamanın uzaması, bakteri yükünün artmasına neden olmaktadır. Bakteri yükünün artması, sütün sağımdan itibaren olumsuz koşullardaki muhafazası, süt kalitesini ciddi oranlarda düşürüp insan sağlığını etkileyecek olumsuz durumlar yaratmaktadır. Özelikle küçük aile hayvancılık işletmelerinde, sığırların bakım, besleme ve sağım işleri kadınlar tarafından yapılmaktadır” dedi.
Eğitim toplantısına katılan çiftçi kadınlar da, bu güne kadar yapmış oldukları uygulamalarından örnekler vererek sorular sorup, yanlış veya doğru yaptıkları uygulamaları hakkında bil sahibi oldu. Bu toplantının kendilerine çok faydalı olduğunu belirten kadın çiftçiler, bundan sonra elde ettikleri sütün hijyenik olarak korunarak ve kalitesinin artarak, sağlıklı bir şekilde pazarlanacağını söylediler.

KOOPERATİF ÜYELERİ DE BİLGİLENDİRİLDİ
Çiğ süt üretimini kalitesinin artırılması için yürütülen proje kapsamında Yenipazar ilçesine bağlı Koyunlar köyünde Koyunlar-Alioğulları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyeleri ve köyde çiftçilik yapan kadınlara dasüt sığırcılığı konusunda eğitimi verildi. Bilindiği gibi; kooperatif üyelerine proje ile yıl içinde 58 aileye 2"şer baş olmak üzere toplam 116 baş süt sığırı dağıtımı yapılmıştı.
Proje kapsamında kooperatif üyelerinin; süt sığırlarının bakımı, beslenmesi, sağım teknikleri, hayvan hastalıkları ve diğer konularda eğitimleri tamamlandı. Eğitime Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Turgut Küçük ve Yaşar Meriç ile Veteriner Hekim M. Uğur Dabanoğlu katıldı. iha