Son 3 yıldır tarım sektörüne en yüksek tutarda kredi kullandıran özel banka olarak sektöre sağladığı finansal desteğin yanı sıra, üreticiyi bilgilendirme ve bilinçlendirmeye yönelik danışmanlık hizmetleriyle de Türk tarımına katkı sağlamayı amaç edinen DenizBank, “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışmasının sponsoru oldu. Yarışma; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, kırsal alanda kadın çiftçilere götürülen eğitim-yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, tarımsal konularda performanslarını değerlendirmek, kendilerine olan güven duygularını artırmak, sağlıklı beslenme ve kaliteli ürün üretme bilincini geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve girişimcilik ruhunu aşılamak amacıyla ilki 2004 yılında olmak üzere her yıl düzenleniyor. Yarışmanın finali ise 24 Kasım 2011’de Erzurum’da yapıldı.
  
 
2010 yılına kadar “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi yarışması adıyla yapılan yarışma, kadınların girişimcilik kapasiteleri artırılarak istihdama katkı sağlanması hedeflenerek 2011 yılı itibariyle “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi ve proje yarışması adıyla yeni bir formatta devam ediyor ve yarışmaya katılan yarışmacılar hazırlayacakları projeyle de yarışıyor.
 
Üç aşamalı yarışma
 
Yarışma üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada 81 ilde her il kendi içinde il birincisini belirliyor. İkinci aşamada saptanan bölgelere bağlı olarak yarışmaya katılan iller arasından bölge birincileri belirleniyor. Üçüncü aşamada ise Türkiye finali yapılarak Türkiye birincisi, ikincisi ve üçüncüsü belirleniyor. Yarışmalarda; sorular tarım ve ev ekonomisi konularından oluşuyor. İçerik, ziraat fakülteleri ve veteriner fakültelerinden öğretim üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı enstitülerde çalışan konu uzmanları tarafından hazırlanan sorularla illerden gelen sorular harmanlanarak oluşturulan “Soru Bankası”ndan görevlendirilen komisyon tarafından seçilen sorulardan hazırlanıyor.
 
İlki 2004 yılında Ankara’da yapılan Türkiye Finali’nde Denizli, 2005 yılında Bursa’da yapılan Türkiye Finali’nde Edirne, 2006 yılında Mersin’ de yapılan Türkiye Finali’nde Antalya, 2007 yılında Antalya’ da yapılan Türkiye Finali’nde Antalya, 2008 yılında İstanbul’da yapılan Türkiye Finali’nde ise Muş, 2009 yılında Muş’ta yapılan Türkiye Finali’nde Kırşehir, 2010 yılında Kırşehir’de yapılan Türkiye Finali’nde ise Erzurum ili yarışmacıları birinci oldu.
 
Yarışma sonuçları
 
2011 Türkiye Finali’ne ise; İzmir Bölge birincisi Çanakkale, Hatay Bölge birincisi Hatay, Kırklareli Bölge birincisi Kırklareli, Karaman Bölge birincisi Ankara, Amasya Bölge birincisi Amasya, Giresun Bölge birincisi Ordu, Ağrı Bölge birincisi Ağrı, Yozgat Bölge birincisi Çankırı ve Van Bölge birincisi Diyarbakır illeri katıldı. Finallerde birincilik ödülünü Hatice Gezer, ikincilik ödülünü Süriye Yılmaz ve üçüncülük ödülünü Aray Koç aldı. 2011 yılı “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi ve proje yarışması Türkiye finalinde Türkiye birincisine 5000 TL ödül + 40000 TL proje hibe desteği, Türkiye ikincisine 4000 TL, Türkiye üçüncüsüne 3000 TL, dereceye giremeyen yarışmacılara da 500 TL ödül çek olarak verildi.
 
Bölge yarışmalarında ise birinci olan yarışmacıya 3000 TL, ikinci olan yarışmacıya 2000 TL, üçüncü olan yarışmacıya 1000 TL ödül çek olarak verildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm yarışmacılara çeşitli yöresel hediyeler takdim edildi.
 
DenizBank altın verdi
 
Bünyesinde Altın Bankacılığı grubunu oluşturan ve bu alanda hizmet veren DenizBank yarışmanın finalistlerine ödüllerini altın olarak takdim etti. DenizBank tarafından Türkiye birincisine 20 gr., ikincisine 15 gr., üçüncüsüne 10 gr. ve dereceye giremeyen finalistlere ise 5’er gr. olmak üzere toplamda 75 gr. külçe
altın ödül verildi.
 
Türkiye finali için değerlendirme; bilgi yarışmasından alınan puanın %75’i ile projeden alınan puanın %25’inin toplamından oluşacak puan durumuna göre yapıldı. Türkiye birincisi olan yarışmacının projesine 40.000 TL’ye kadar hibe desteği sağlanacak. Bu yıl sekizincisi düzenlenen yarışma, Milli Olimpiyatlar Komitesi tarafından 2005 yılı Fair Play ödülüne layık görülmüş ve 2000 sosyal olay içinden birinci seçilmişti. Yarışma ayrıca 15-17 Kasım 2006 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi tarafından obezite ile mücadele konusuna katkı sağlayabilecek, sağlıklı gıda üretimini ve beslenmeyi teşvik edecek proje ve çalışmaların ödüllendirildiği söz konusu toplantıda Sağlıklı Gıdanın Teşvik
Edilmesi dalında uluslararası bir ödül almıştı.