Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaova mevkisindeki kalede çalışmalara 2001 yılında başlandığını söyledi.

Mercangöz, 25 akademik personel ve 25 işçinin görev aldığı kazılarda, Kadıkalesi'nin yalnızca bir Ortaçağ savunma yapısı olmadığını ortaya çıkardıklarını dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Kuşadası Belediyesi arasında 11 yıl önce imzalanan protokolle başlayan kazı çalışmalarında önemli bulgular elde ettiklerini dile getiren Mercangöz, şu bilgileri verdi:

"Kalenin sadece savunma yapısı olmadığını, sadece limanı, kenti koruyan bir yapı olmadığını, ticari olarak çömlek üretilen bir yer olduğunu gördük. 2006 yılında bir kilise ve manastırı açmaya başladık ve kalenin bir manastırı ve kilisenin yanı sıra ticari alanı koruduğunu düşündük.

Kazılarda bir sürprizle de karşılaştık, büyük bir anıtsal altyapı bulduk. Olasılıkla 5. ya da 6. yüzyılda bu altyapının üzerine bir sütunlu bazilika inşa edilmiş. Ancak daha sonra Bizans'ın son yıllarında bu bazilika biraz plan değişikliğine uğramış, sütunları duvar içine saklanmış. Biraz daha batıya mekanlar eklenmiş. Güney batı köşeye sarnıç ve şapel eklemişler boyutlar büyümüş. Farklı mimari farklı plan ortaya koymuşlar belki önceki yıllarda höyük üzerine kurulan bu yapı, muhtemelen depremde yıkıldı."

Prof. Dr. Mercangöz, Orta Bizans'ta bu yapının güçlendirilerek yeniden kullanıldığını tespit ettiklerini dile getirerek, "Bu yıllarda kilisenin de anlamı değişiyor. Burası piskoposluk merkeziyken 13. yüzyılda başpiskoposluğa yükseliyor. Dolayısıyla anıtsal yapıyı daha görkemli kılıyorlar. Biz bunu mimari yapısıyla daha iyi algılayabiliyoruz" diye konuştu.

Açılan her mezardaki kemikleri antropolojik olarak değerlendirdiklerini belirten Mercangöz, "Geçen yıl burada yaptığımız kazılardan çıkan 5 ayrı kişiye ait kemikten alınan DNA örneği, Türkiye'de diğer antik kentlerden ve ören yerlerinden toplanan DNA örnekleri ile karşılaştırılacak" dedi.

Mercangöz, Kadıkalesi'nin, Efes ve diğer ören yerleri gibi ziyarete açılarak turizme kazandırılmasını umut ettiklerini sözlerine ekledi.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png