Belediye tarafından verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle ne pazarcı esnafı ne de vatandaşların uğradığı modern pazaryeri, madde bağımlıları ve fuhuş yapanların mekanı haline geldi.
Aydın Belediyesi eski Başkanı İlhami Ortekin döneminde yaptırılan ve 12 Ekim 2008 tarihinde görkemli bir törenle hizmete açılan Fatih Kapalı Pazaryeri, o dönemde Türkiye"nin en modern pazaryerleri arasında gösteriliyordu. Kent merkezindeki semt pazarlarının düzene sokulması için başlatılan proje kapsamında inşa edilen Fatih Kapalı Pazaryeri"ne benzer yeni pazaryerlerinin yapılması planlanıyordu. 11 dönüm arazi üzerine kurulu olan ve 1 milyon 528 bin TL"ye mal olan pazaryerinde 38 adet sabit işyeri, 368 adet satış tezgahı, kafeterya, zabıta noktası, tahsilat veznesi, sağlık birimi, emanet bürosu, kreş, klima sistemi ve güvenlik birimi bulunuyor.
Yapılan açılışın ardından Pazar günleri Yedieylül, Fatih ve Efeler Mahallesi sakinlerine hizmet vermeye başlayan pazaryeri, daha sonra aynı gün değişik mahallelerde de pazarların kurulması nedeniyle esnafın daha çok iş yapması için Pazartesi kurulmaya başlandı. Kapalı pazaryerlerinin cazip hale getirilmesi için kendilerine belediye tarafından Efeler Mahallesi"nde kurulan Perşembe Pazarı veya Yedi Eylül Mahallesi"nde kurulan Cuma Pazarı"ndan en az birisinin kapatılması sözü verilen pazarcı esnafı ve işletmeciler, belediye tarafından açılan ihale ve kura çekimine katılarak işyeri ve tezgah sahibi oldu. Efeler Mahallesi sakinlerinin başlattığı imza kampanyası sonucu Perşembe Pazarı"nı kaldırmaktan vazgeçen ve Cuma Pazarı içinde vatandaşlarla aynı sorunu yaşamak istemeyen belediye yönetiminin esnafa verdiği sözü yerine getirmemesi üzerine, Fatih Kapalı Pazaryeri sakinleri zor bir sürecin içerisine girdi.
Yaklaşık 400 esnaf kapasiteli olan modern pazaryeri gereken desteği göremeyince adeta terkedilmiş bir viraneye döndü. Her şeye rağmen pazaryerinin canlanacağını ümit eden birkaç pazarcının ısrarla Pazartesi günleri tezgah açmaya devam ettiği modern tesislerde ilk zamanlarda oluşan yoğunluk tekrar yakalanamayınca, vatandaşlarda pazaryerinden elini eteğini çekti. Tüm bu olumsuz gelişmelerin üzerine birde güvenlik zafiyeti eklenince büyük hayallerle hizmete açılan Fatih Kapalı Pazaryeri, madde bağımlıları ve fuhuş yapanların mekanı haline geldi.
HALKIN PARASIYLA YAPILAN TESİSE SAHİP ÇIKILSIN
Büyük hayallerle tezgah sahibi olduğu pazaryerinde ısrarla satış yapmayı sürdüren pazarcı esnaflarından Gülten Savran, pazaryeri ilk açıldığında işlerin iyi olduğundan söz ediyor. İşyerinin daha sonra azaldığını işaret eden Savran, “Pazaryerinin 100 metre ilerisinde iki ayrı pazaryeri bulunuyor. Seçim döneminde bizlere hep bu pazarların kaldırılacağı yönünde sözler verildi. Seçimler bitti kimse gelip bizim halimizi sormuyor. İşler bozulunca esnafta buraya gelmez oldu. Biz ümitle verilen sözlerin yerine getirileceği ve pazarın canlanacağı günü bekliyoruz. Şuan bırakın para kazanmayı, aracımızın benzin parasını bile çıkaramıyoruz. Akşama kadar burada boş boş oturuyoruz. Vakit geçirmek için evde yapacağımız yemeğin malzemelerini burada hazırlıyoruz” diyor.
Seçimlerden önce belediye meclis üyelerinin gelerek sorunlarını dinlediğini anımsatan esnaflardan Mustafa Savran da, “Bize pazar ne zaman kurulsun diye sordular. Esnaflar olarak çevremizdeki pazaryerlerinin kapatılacağını ümit ederek Pazartesi olmasını istedik. Perşembe Pazarı"nın kaldırılması için çalışma başlatıldı. Ancak vatandaş tepki gösterinde bu işte rafa kaldırıldı. Buranın canlandırılması için komisyon kuruldu. Ama bu güne kadar yapılmış hiç bişey yok. Ne gelen var, nede giden. Vatandaşlarda buranın canlandırılmasını istiyor. Başlattığımız imza kampanyasına şuana kadar 3 bin kişi destek verdi. Bu imzaları Başkan Özlem Çerçioğlu"na götürüp, sorunumuzu çözmesini isteyeceğiz” diye konuşuyor.
ESNAFLAR GECE NÖBET TUTUYOR
Türkiye"nin en modern pazaryerleri arasında gösterilen Fatih Kapalı Pazaryeri"nde güvenlik zafiyeti yaşandığını iddia eden Hasan Bilgiç ise, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Pazaryerinde ilk başlarda sürekli olarak bulunan güvenlik elemanları bir süre sonra sadece geceleri gelmeye başladı. Güvenlikçiler gece saat 11.00"den sonra burada oluyor. O zaman kadar burada hiçbir güvenliğimiz yok. Zaten 11"e kadar herkes yapacağını yapıyor. Burası uyuşturucu madde bağımlılarının ve fuhuş yapanların mekanı haline geldi. Arabasıyla buraya gelenler bir köşede veya boş olan dükkanların içerisine girerek fuhuş yapıyorlar. Alkol ve madde bağımlıları burada yiyip içiyorlar ve daha sonrada tuvaletlerini yapıp gidiyorlar. Burası perişan bir hale düştü. Zaman zaman esnaflar olarak burada nöbet tutuyoruz. Ellerimize sopalar alarak, kötü niyetli kişileri kovalamaya çalışıyoruz. Esnaflar olarak belediyenin buraya sahip çıkmasını istiyoruz”