ABD'de dünyanın nefesini tutarak beklediği tarihi başkanlık seçiminde geri sayım sona erdi. 220 milyon bugün ABD'nin yeni başkanını belirlemek için sandık başına gidecek. Demokrat aday Obama ya da rakibi McCain ABD'nin 44. başkanı olacak. 270 delege sayısına ulaşan Beyaz Saray'ın yeni ev sahibi olacak. Asker kimliği ile çıkış yapan McCain savaş yanlısı tutumuyla dikkat çekerken, Müslüman olduğu yönündeki iddiları yalanlayan Obama ise ilk siyahi başkan olmaya hazırlanıyor


ABD'de yeni başkanı belirleyecek tarihi seçim için geri sayım bitti ve dünya nefesini tutmuş bir halde Amerika'nın 44. başkanının kim olacağını merakla bekliyor. Hazırlıkları aylardır süren ve son ana kadar hız kesmeden süren kampanyaların ardından kararını veren Amerikalılar bugün ülkeyi 8 yıldır yöneten Geoge W. Bush'un yerine gelecek başkanı seçiyor. Yaklaşık 220 milyon kişinin seçmen yaşında olduğu ABD'de, CNN'in yaptırdığı bir kamuoyu yoklamasına göre Demokrat Parti adayı Barack Obama, son günde de Cumhuriyetçi rakibi John McCain'in 7 puan ilerisinde yer aldı.
BAŞKANI RENKSİZ 10 EYALET BELİRLEYECEK

Siyasi analistler, 40'a yakın eyalette seçmenlerin renklerinin belli olduğunu, kalan 10 eyalette ise yarışın bıçak sırtında olduğunu söylüyor. Ohio, Virgina, Florida, Nevada, Indiana gibi son seçimlerde Cumhuriyetçiere oy vermiş eyaletler de bu kararsız eyaletler arasında. 45 yıldır Ohio'nun seçtiği aday başkanlık koltuğuna oturan aday olmuştu. Ülke genelinde önde olmak bir adayın başkanlık seçimini kazanmasına yetmiyor. Her eyaletteki seçmenler, başkan seçecek delegeleri seçiyor. Ama delege sayıları da eyaletlerin büyüklüğüne göre dağıtılmış durumda. Bunların sayısı 538. 270 delege sayısına ulaşan ABD'nin yeni başkanı olacak.

IRKÇI TEHLİKE

Ku Klux Klan grubunun lideri Thomas Robb, seçimi Obama'nın kazanması halinde ülkede bir 'ırk savaşı'nın başlayacağı uyarısında bulundu. 62 yaşındaki ırkçı lider, Obama'nın bir suikasta kurban gitmesini kesinlikle istemediğini, zira bunun olması halinde siyah liderin de Martin Luther King gibi 'şehitlik' mertebesine yükselmesinden endişe duyduğunu kaydetti.


ADAYLARIN TÜRKİYE SİYASETİ

Demokrat aday Obama ve Cumhuriyetçi aday McCain'in Türkiye ve dünyanın geri kalanını ilgilendiren dış politika konularındaki yaklaşımlarına göz atıldığında, Ermeni meselesi, Irak, İran ve Kafkasya, Kıbrıs konuları öne çıkıyor. Türkiye'yi ilgilendiren konularda, Obama'nın doğrudan açıklamaları bulunuyor. McCain ise kampanyası sırasında doğrudan açıklamalardan kaçındı, ancak danışmanları aracılığıyla Türkiye'nin çizgisine daha yakın politika mesajları verdi. En tartışmalı konuların başında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni meselesi geliyor. ABD'deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi'ne (ANCA) göre, Obama, en son 1 Kasım'da Ermenilere açıklama göndererek, başkanlığı sırasında, sözde “Ermeni soykırımını” tanıma sözü verdi. Obama, 1915 olaylarına değinmeden, Türkiye ve Ermenistan cumhurbaşkanları arasında başlatılan diplomasiye destek vermişti. John McCain, kampanyası boyunca, Amerikalı Ermenilere iki mesaj gönderdi. Bu mesajlarda McCain, ABD Başkanı George Bush'un çizgisinde olduğu gibi, 1915 olaylarından “trajedi” olarak bahsederken, hiçbir şekilde “soykırım” sözcüğünü kullanmadı ve Ermenilere hiçbir taahhütte bulunmadı.


BARACK OBAMA

ABD tarihinde başkanlığa bu kadar yaklaşan ilk siyahi aday olan Barack Obama, seçimi kazanması halinde, yine bu ülkenin ilk siyahi başkanı olarak tarihe geçecek. Kendisiyle aynı adı taşıyan Kenyalı bir baba ile Ann Dunham adlı Kansaslı beyaz bir annenin oğlu olan Obama, 1961 Hawai doğumlu.

New York'taki Columbia Üniversitesinde Siyasal Bilimler okuyan Obama,1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü 2004 yılında da ABD Senatosuna seçildi.

Barack Obama, partinin başkan aday adaylığı yarışında Hillary Clinton'ı yendi.


JOHN MCCAIN

John McCain, asker kökenli bir ailenin oğlu olarak Panama Kanalı bölgesinde 1936'da dünyaya geldi. “Savaş kahramanı, lafını esirgemeyen ve aykırı siyasetçi” olarak tanımlanan 72 yaşındaki John McCain, seçilirse, bu göreve ilk kez gelen en yaşlı başkan olacak. 1967 yılında Vietnam Savaşına gönderilen McCain'in uçağı Kuzey Vietnamlılar tarafından düşürülünce McCain, 1967-1973 yıllarında Vietnam'da tutsak kaldı. İlk defa 2000 yılında başkanlık yarışına soyunan McCain, ön seçimlerde şimdiki Başkan George Bush'a yenildi.


Dünyayı etkileyecek konularda zıt görüşler

İki adayın önemli konulardaki fikirleri şöyle:


KÜRTAJ: McCain: Kürtaj karşıtı yasaların tekrar gündeme getirilmesinden ve kürtaja kısıtlama getirilmesinden yana. Obama: Kürtaj hakkından yana.

KÜBA-McCain: Özgür ve açık demokrasi yolunda ilerlediğine inanılması halinde, Küba'ya yaptırımların hafifletilmesi gerektiğini söyledi
.Obama:Küba lideri Castro ile masaya şartsız oturmaya hazır.


ÖLÜM CEZASI-McCain: Ölüm cezasının genişletilmesinden ve temyiz hakkına sınır getirilmesinden yana.
Obama: Ölüm cezasının uygulanmasını savunuyor.


EĞİTİM-McCain: Devlet üniversiteleri için daha çok kaynak ayrılması taraftarı.
Obama: Okul öncesi evrensel programların teşvik edilmesini, ancak zorunlu tutulmamasını istiyor.


SİLAH KONTROLÜ-McCain: Silahlara yasak getirilmesi fikrine karşı.
Obama: Daha sıkı kısıtlamalar getirilmesini savunuyor.


Tahran Obama, Tel Aviv McCain diyor

İran'ın nükleer silah elde etme arayışının”kabul edilemez” olduğu görüşü, hem Obama, hem de McCain tarafından her fırsatta vurgulandı. Obama, barış için gerekirse İran liderleriyle koşulsuz görüşebileceği yönünde ifadeler kullanmıştı. McCain ise, “İsrail'i yeryüzünden silmekten bahseden” İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile masaya koşulsuz oturmanın yanlış bir politika olacağını söyledi.


Irak'taki ABD askerlerinin akibeti

Seçimde hangi başkan işbaşı yaparsa yapsın, gündemin en başındaki konulardan biri Irak olacak. Cumhuriyetçi McCain, ABD'nin Irak'ta geçen yıl giriştiği asker artırma politikasının ilk savunucuları arasında yer aldı. McCain, başkan olursa ABD'nin “zamanından önce” Irak'tan çekilmesine güçlü şekilde karşı çıkıyor. “Gerekirse yüzyıl kalırız” açıklaması, seçim kampanyasında McCain'e karşı Demokrat Partililerin en çok kullandığı argümanlardan biri oldu. Kampanyası sırasında Irak'ı ziyaret eden Obama, 2011'e kadar Amerikan askerlerinin aşamalı olarak çekilmesi yönündeki takvime de destek verdi. Irak'ta yeni ABD başkanının alacağı tutum ise bu ülkenin komşusu olarak Türkiye'yi yakından ilgilendirecek.