Kosova-Rumeli Derneği'nin 17. Geleneksel Dayanışma Yemeği Efes Richmond Otel'de verildi.
1979 yılında kurulan ve bu yıl 32. Yılını kutlayan Kosova-Rumeli Derneği'nin geleneksel dayanışma yemeği Kuşadası Selçuk arasındaki Efes Richmond Otel'de gerçekleştirildi. Yemeğe Devlet Bakanı Faruk Çelik, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Dış Türkler Başkanı Kemal Yurtnaç, Kosova Büyükelçisi Bekim Seidu, İzmir Milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu ve Mehmet Ali Susam, Selçuk Kaymakamı Aziz İnci, İzmir Vali Yardımcısı Mehmet Erdoğan, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İZTO Başkanvekili Akın Kazançoğlu, Tek
Rumeli Televizyonu Müdürü Atilla Baykal ve eski milletvekili Muharrem Toprak ile çok sayıda dernek üyesi katıldı. Canlı müzik eşliğinde davetlilerin eğlendiği gece de balkan folklorundan örnekler sunuldu.
Yemeğin açılışında konuşan Kosova Rumeli Derneği Başkanı Şerafettin Yüksel, "Değerli konuklar, başkanı olduğum Kosova Rumeli Derneği İzmir'in en eski ve en güçlü Balkan derneklerinden biridir. Balkan federasyonuna da ev sahipliği yapan derneğimiz kurulduğundan bu yana 500'e yakın faaliyete imza atmıştır. Bu başarı birlikte çalıştığımız ve bu güne kadar görev almış yönetim kurulu ve dernek üyelerimizin ortak başarısıdır. Türkiye'nin girişimleriyle ve ziyaretleriyle Türk-Arnavut dostluğu güçlenmiştir. Kosova
da Türklere olan sevgi ve ilgi artmıştır. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bizleri temsil edecek milletvekili sayısının artırılmasını istiyoruz ve bunu bir hak olarak görüyoruz" dedi.
Kosova Büyükelçisi Bekim Seidu ise Kosova-Rumeli Derneği'nin düzenlediği ve hazırladığı bütün etkinliklerin güzel ve kusursuz olduğunu söyledi. Bu nedenle bu etkinliğe ailesiyle birlikte katıldığını anlatan Seidu, sözlerine şöyle devam etti: "Bizi bu geceye davet ettikleri için dernek yöneticilerine teşekkürlerimi sunuyorum. İzmir mükemmel bir şehir ama bizim için daha da önemlisi burada çok sayıda Kosova ve Balkan göçmeni bulunması. Yakın tarihte Kosova'nın bağımsızlığının 3. yılını kutlayacağız.
Bağımsızlığa uzanan süreçte geçen zaman çok sıkıntılı ve sancılı olmuştur. Kosova bağımsızlıktan sonra demokratik bir ülke olma yolunda büyük bir yol kat etmiştir. Kosova'ya aldığı bu yolda Türkiye'nin de büyük destekleri olmuştur. Kosovalılar adına ben Türkiye Devletine hem katkılarından hem de her zaman yanımızda olduğundan dolayı teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum."
Geceye katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik'e, Kosova-Rumeli Derneği tarafından plaket verildi. Boynuna Kosova atkısı takan Bakan Çelik, yaptığı konuşmada, şöyle konuştu: "Bu anlamlı gece de bizleri sizlerle buluşturan dernek yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu birlikteliğimizin ilelebet devam etmesini diliyorum. Biz Türk Milleti olarak çok büyük bir milletiz, 500 yıl Balkanlar da bir Balkan devleti olarak hüküm sürdük. Osmanlı Devleti'nin Balkanlara gelmesinden sonra bütün Balkan devletlerine insan ayrımı yapmadan bizden olmayanları yok edelim görüşü ile bakmadan bizden olmayanlara da yaşam şansı vermiş, insanların hak ve özgürlüklerine önem verip bu anlayışı Balkanlara yerleştirmiştir. Bizim Balkan ülkeleri ile kaderimizde birdir kederimizde birdir."
Yurt dışında yaşayan Türklerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenebilmek amacıyla yurt dışındaki Türkler için Dış Türkler Başkanlığı birimi kurulduğunu hatırlatan Çelik, şunları söyledi: "Dış Türkler Başkanlığı adı altında bir birim kurduk. Bu başkanlık ile salonu dolduran siz dernek yöneticileri ve mensupları sürekli olarak iletişim içerisinde olacaksınız ve oradaki kardeşlerimizle bir köprü görevi göreceksiniz. Dış Türkler Başkanlığı sizin emrinizde olacaktır. Ayrıca, ben hemen hemen her Balkan
ülkesini ziyaret ediyorum ve oradaki kardeşlerimizin taleplerini yerine getiriyoruz ve ne gerekiyorsa yapıyoruz. Balkan ülkelerinin kalkınmasında yardımcı olmak için yıllık 750 milyon dolar katkıda bulunuyoruz. Bunun yanında TİKA yıllık 150 milyon dolar Balkan ülkelerine katkıda bulunuyor."