İtalya aylardır Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlerle uğraşıyor. Özellikle Tunus’taki isyandan sonra binlerce göçmen kaçak yollardan İtalya’ya girdi ya da girmeye çalıştı. İtalya İçişleri Bakanı, Tunuslu yetkililer ile yapılan işbirliğinin verimli olduğunu ve bu ülkeden gelen göçmen akınının artık alarm durumunda olmadığını açıkladı.

Ancak İtalya’nın göçmen kabusu bitmiş değil. Ülkenin bu kez de Libya'dan gelecek yeni bir göçmen dalgası ile karşı karşıya olduğu meydana çıktı. İtalya Parlamentosu’nun gizli servisleri denetleme komisiyonu ‘copasir'in açıkladığı istihbarat raporuna göre Libya Lideri Kaddafi ülkesine kaçak giriş yaptıklari için göçmen kamplarında tutulan 15 bin Afrikalıyı serbest bıraktı.

İtalyan gizli servis yetkililerine göre, Kaddafi göçmen kamplarında tutulan Afrikalıları kaçak teknelere bindirerek Avrupa'ya karşı koz olarak kullanmayı amaçlıyor.

Ülkelerindeki açlık ve savaşlardan kaçan onbinlerce Afrikalı, Avrupa'ya kaçak teknelerle gelebilmek için Libya kıyılarına ulaşmaya çalışıyor. Ancak Libya güvenlik güçleri tarafından yakalananlar yaşam şartlarının zorluğuyla ünlü kamplarda tutuluyor. İtalyan istihbarat birimlerine göre Afrikalı göçmenler Kaddafi güçlerinin kontrolü altında bulunan ve Trablus’a 120 km. mesafedeki Zuwarah limanına yönlendirildi.

İKİ GÖÇMEN BOĞULDU

Öte yandan İtalya’nın Afrika’ya en yakın noktası olan bu yüzden de göçmen akınından en çok etkilenen yer olan Lampedusa Adası’na kaçak tekneler gelmeye devam ediyor.

5 gün süren bir yolculuktan sonra dün sabah saatlerinde adaya yaklaşan bir teknedeki 280 göçmen paniğe kapılınca, bazı göçmenler denize düştü. Denize düşenler arasında iki kadın boğularak hayatını kaybetti. Azgın dalgalara yenik düşen kadının 5 yaşındaki oğlu ise güvenlik güçleri tarafından kurtarılırdı. Ada halkı da denize düşen ve yüzme bilmeyen göçmenleri kurtarmak için kendisini suya attı.