Trablus'taki karargahı düşen ve ailesiyle birlikte kayıplara karışan Kaddafi için insan avı başlatıldı. Muhalifler Libya liderini ölü ya da diri getiren her kim olursa olsun 1.3 milyon dolar para ödülü vereceklerini açıkladı.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin 42 yıllık iktidarını deviren ve son olarak başkent Trablus'ta karargah olarak kullandığı Bab El Aziziye Sarayı'nı ele geçiren muhalifler, Batılı istihbarat örgütlerinin desteğiyle 'Kaddafi' avına çıktı. Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, 'Kaddafi yakalanmadıkça ya da ölmedikçe rejimin sona ermeyeceğini' belirterek Bingazili bir işadamının maddi desteğiyle Albay Kaddafi'nin başına para ödülü koyduklarını açıkladı.

KADDAFİ AVI

Abdülcelil, Kaddafi'yi yakalayan veya öldüren her kim olursa olsun affedileceğini belirterek, 'Kaddafi'yi ölü ya da diri getirenlere 1,3 milyon dolar ( 2,3 milyon TL) ödül verileceğini' söyledi. Önceki gece radyodan 'Trablus'tayım. Taktik gereği saraydan çekildik. Ya zafer ya ölüm' diyerek isyancılara meydan okuyan Libya liderinin, ya Trablus ya doğum yeri Sirte ya da ailesinin güneyde çölün ötesindeki memleketi Sebha'da saklanıyor olabileceği ileri sürüldü. Bir diğer iddiaya göre ise Libya lideri Trablus'tan başlayıp örümcek ağı gibi tüm ülkeye uzanan 3 bin 200 km'lik tünelleri kullanarak kaçtı. Albay Kaddafi'nin Batılı mühendislerin inşa ettiği bu tüneller sayesinde Sahra Çölü üzerinden geçmişte davet aldığı Nijer ya da Çad'a, hatta Mali'ye geçmiş olabileceği de belirtiliyor. Tünellerden önemli hükümet binalarına, havaalanlarına ve askeri üslere çıkılıyor. Bab El Aziziye'den 1.5 km ötedeki Rixos Otel'e, 7 km ötedeki Mitiga Havaalanı'na tüneller aracılığıyla ulaşılıyor.

Muhalifler dün Kaddafi'nin Trablus'ta kalan Kaddafi yandaşlarıyla çatıştı. Ebu Selim semtine konuşlanan Kaddafi yandaşları, Bab El Aziziye Sarayı, Rixos Oteli yakınları ve merkezdeki semtleri bombaladı. Çatışmalar özellikle Trablus'un güneyinde Kaddafi'nin saklanıyor olabileceği El Handba El Kadra Semti'nde yoğunlaştı. İddiaya göre, Kaddafi saflarına katılmak için başkente gelen 6500 kişi Libya'yı kor ateşine çevirmek için bekliyor. Kaddafi'nin kızı Ayşe, halkı NATO'ya karşı birleşme ve yabancı müdahelesine karşı babasına destek olmaya çağırdı. Libya liderinin eski sağ kolu ve bir zamanlar rejimin iki numarası olan Abdüsselam Callud NATO operasyonu biterse Kaddafi'nin iktidarı yine kazanacağını belirtti.

Muhaliflerin yağma yarışı

Trablus'un güneyinde çatışmalar sürerken, muhalifler Bab El Aziziye'yi talan edip kıymetli eşyaları yağmaladı. LCD televizyonları, mücevherleri, golf arabalarını çalan yağmacılar Kaddafi'nin dünya liderleriyle çektirdiği fotoğraflardan oluşan bir albüme bile el koydu. Fotoğraflardan birisinde ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice görülüyor. Çok sayıda Libyalı da çocuklarını alıp sarayı ve yağmayı görmeye geldi.

Trablus'tan sonra şapkası da düştü

Bab El Aziziye Sarayı'nı alan muhalifler Kaddafi Ailesi'ne ait kıymetli eşyalara el koydu. Albay Kaddafi'nin yatak odasına kadar girdiğini iddia eden yağmacı bir muhalif Libya liderine ait şapkayı ve altın zincir kolyeyi taktı. Yine Kaddafi'ye ait bir peruk ve bastonla sarayın önünde kutlamalara katılan isyancı şapkayı babasına vereceğini söyledi.