Merkezi Katar'da bulunan El Cezire televizyonu, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin "isyancılarla pazarlık yapmaya ve bazı garantiler karşısında istifa etmeye hazır olduğunu" öne sürdü.

El Cezire, başka ayrıntıya yer vermediği haberinde, Kaddafi'nin bazı garantilerle iktidarı terk etmesi için isyancılarla Libya parlamentosu olarak bilinen Genel Halk Kongresi'nde görüşme talep ettiğini belirtti. El Cezire, bu garantilerin, kendisinin ve ailesinin güvenliğinin sağlanması, kendisinin ve ailesinin yargılanmayacağı yönünde söz verilmesi olduğunu bildirdi.

Ancak El Cezire'nin bu iddiaları ilerleyen saatlerde reddedildi. Dışişleri Bakanlığı adına konuşan bir yetkili bu tür haberleri "tamamen saçma" olarak nitelendirdi.

'KADDAFİ'YE NEDEN GÜVENELİM?'

Kaddafi yönetimi yalanlasa da isyancılar kendilerine görüşme önerisi geldiğini bildirdi. İsyancı grupları bünyesinde barındıran Ulusal Libya Konseyi adına yapılan açıklamada, Kaddafi tarafından kendileriyle temasa geçildiği doğrulandı ancak pazarlık masasına oturulmayacağı belirtildi. Konsey'in sözcüsü isyancıların tutumlarını şu sözlerle açıkladı:

"Kaddafi'nin ayrılmasıyla ilgili olarak bizimle temasa geçildiğini doğrulayabilirim. Ancak Libya'yı kana bulayan ve buna devam eden biriyle müzakere yapmayacağız. Bu adama neden güvenelim?"

ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Diğer tarafta ülkedeki çatışmalar devam ediyor. Üçüncü haftasına giren çatışmalarda, Libya"nın doğusundaki stratejik petrol kenti Ras Lanuf yine hava saldırısına hedef oldu. Basın mensupları, Kaddafi güçlerinin sürekli hedefi olan bölgede, bir savaş uçağının, yakınında direnişçilerin bulunduğu iki katlı bir binayı ön cephesinden vurduğunu bildirdiler.

İsyancılar ile Kaddafi güçleri arasında sert çatışmalara sahne olan Zaviye'de akşam saatlerinde yine çatışma çıktı. Reuters haber ajansı hükümet güçlerinin tank ve uçaklar eşliğinde Zaviye'ye büyük bir saldırı başlarrığını duyurdu. Reutersa telefonla bağlanan isyancılar ise kentin kontrolünün halen ellerinde olduğunu iddia etti.

Libya'daki olaylarda ayrıca, biri Trablus diğeri de Bingazi de iki Tunuslu hayatını kaybetti. Ülkede yaşayan 50 bin ila 60 bin Tunusludan 35 bin kadarı ülkelerine döndü.

EN BÜYÜK TEHDİT HELİKOPTERLER

ABD ve bazı batıl hükümetlerin hava sahasının uçuşlara kapatılması yönündeki ısrarları ise devam ediyor. Son olarak ABD Denzi Piyadeleri'nin komutanı General james Amos, Libya ordusunun elinde bulunan helikopterlerin olası bir harekatta en büyük yehditi oluşturacağını açıkladı.

ARAP BİRLİĞİ CUMARTESİ TOPLANIYOR

Libya'da yaşananların iç savaşa dönüşmesinden endişe eden Arap ülkeleri durumu görüşme kararı aldı. Arap Birliği'ne bağlı ülkelerin dışişleri bakanları, Cumartesi günü Kahire'deki birlik merkezinde toplanacak.

Ntvmsnbc