İnsan ve hayvan anatomisini en ince ayrıntısına kadar ortaya koyan plastine kadavralar, uzun zamandır dünya çapında ilgi çekiyor. Alman anatomist Gunther Von Hagens"in geliştirmiş olduğu ve hücrelerdeki sıvıyı silikon benzeri bir maddeyle değiştiren plastinasyon yöntemi sayesinde kadavraları yüzlerce yıl çürümeden saklamak mümkün.

Aynı zamanda Hagens"in eşi olan Dr. Angelina Whalley ise plastinatlara ilişkin sanat yönetiminden sorumlu. Önceden belirlenen tasarıma ve odaklanılacak vücut sistemine göre şekil verilen kadavralar bu şekilde adeta bir heykel gibi sanat formuna bürünüyolar.

Kadavra heykeller artık bir web sitesi aracılığıyla çevrimiçi satışa sunulmaya hazırlanıyor. Tüm bir vücuttan oluşan plastinatlar 150.000 lira, torsolar 100.000 lira ve kafalar ise 45.000 lira civarında bir satış fiyatına sahip. Fiyatlara nakliye ücretleri dahil değil. Tabii ki ürünlere ancak araştırma, eğitim veya tıbbi nedenlerle ihtiyaç duyan ve bunu yazılı olarak ispat edebilen kişi veya kurumlar talip olabiliyor. Fiyatlar çok da ucuz olmamasına karşın satışı söz konusu olan ürünler gözönüne alındığında, fiyatlardan önce işin etiğine yönelik tartışmalar duyulmaya başlandı bile.

ntvmsnbc