Sinemaseverlerin hafızasında yer edinen karakterleri canlandırmaları için ilk teklif götürülen starların çeşitli nedenlerle reddettikleri filmler arasında beyazperdenin klasikleşen yapımları da bulunuyor.

İnternet Film Veri Tabanı (IMDB)'ndan derlenen bilgilere göre, tüm zamanların en çok gösterime giren filmi kabul edilen Casablanca (1942) için ilk başrol George Raft'a teklif edildi. Raft, senaryoyu beğenmeyince bu kez Ann Sheridan ve Ronald Reagan'la görüşmeler başladı. Ancak oyuncularla anlaşılamayınca, Humphrey Bogart ve Ingrid Bergman, Rick ve Ilsa rolleriyle beyazperdenin en romantik çifti olarak şöhretlerinin doruğuna çıktı.

KAHRAMAN ŞERİF'TE HENRY FONDA OYNAYACAKTI

Fred Zinnemann'ın western başyapıtı High Noon (Kahraman Şerif-1952) filminde Gary Cooper'ın canlandırdığı Şerif Will Kane rolü önce Henry Fonda'ya teklif edildi. Ancak Fonda, politik eylemlerinden dolayı Senatör MacCarthy'nin komünist 'cadı avı'nda şüpheliler listesinde bulunduğu için rolü kabul reddetmek zorunda kaldı. Gregory Peck ise Gary Cooper'dan önce kendisine teklif edilmiş olan Şerif Will rolünü geri çevirmekle hayatının en büyük hatalarından birini yaptığını söyledi.

Elia Kazan 8 Oscar kazanan On The Waterfront (1954) filminde Terry Malloy rolü için önce Frank Sinatra'ya söz verdi. Ancak sonra karar değiştirerek Marlon Brando'yla anlaştı. Brando, Terry rolüyle En İyi Oyuncu Oscarı'nı aldı.

MARLON BRANDO ARABİSTANLI LAWRENS OLACAKTI

Yapımcı Sam Spiegel, Lawrance Of Arabia'da (1961) başrol için Marlon Brando'yu tercih etti. Ancak Brando, başka bir projede oynadığı için teklifi kabul etmedi ve T.E. Lawrance karakterini o yıllarda İngiltere dışında hiç tanınmayan Peter O'Toole oynadı. O'Toole bu rolüyle aynı yıl Oscar'a aday gösterildi.

Stanley Kubrick'in sıra dışı filmi Lolita (1962)'da Prof. Humbert Humbert rolü için başlangıçta Laurence Olivier düşünüldü. Ancak Olivier kabul etmeyince rol James Mason'a teklif edildi.

Çevrildiği yıl gişe başarısıyla en çok konuşulan film olan The Sound of Music (Neşeli Günler-1965) filminde Maria rolü Doris Day'in kabul etmemesi üzerine Julie Andrews'e verildi. Film, Andrews'e Oscar adaylığı ve dünya çapında ün kazandırdı.

LOVE STORY'DE OLİVER ROLÜ MİCHAEL DOUGLAS'A TEKLİF EDİLDİ

George C. Scott'a En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandıran Patton (1970) rolü önce Robert Mitchum, Rod Steiger, Lee Marvin ve Burt Lancaster'e teklif edildi. Ancak General George S. Patton'un cephedeki yıllarını anlatan film, Amerikan militarizmine eleştirel mesajlar içerdiği için yıldız oyuncular bu role yanaşmadı.

Michael Douglas, dillerden düşmeyen müziğiyle tüm dünyada gişe rekorları kıran Love Story (1970) filmi için kendisine teklif edilen Oliver rolünü reddetti. Rol Ryan O'Neal'a dünya çapında ün kazandırdı.

The French Connection'da (1971) Gene Hackman'a En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nı kazandıran Dedektif Jimmy Doyle rolü, önce Steve McQueen ve Burt Lancaster'a önerildi.

DON VİTO CORLEONE ROLÜ İÇİN ÖNCE LAURENCE OLİVİER'LE ANLAŞILDI

Paramount Stüdyoları, efsane filim The Godfather'da (1972) Don Vito Corleone rolü için önce İngiliz aktör Laurence Olivier'le anlaştı. Ancak ansızın hastalanınca rol Marlon Brando'ya verildi.

Robert Redford'a Oscar adaylığı getiren The Sting (1973) filmindeki Johnny Hooker rolü ilk önce Warren Beatty'e teklif edildi.
Özgün adı One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975) olan Guguk Kuşu filminde başrol için ilk teklif Robert Redford'a götürüldü. Ancak Redford, All The President's Men'de oynamak istediği için McMurphy rolü Jack Nicholson'a verildi. Nicholson ustaca sergilediği rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nı kazandı.

Harrison Ford, 2004 yapımı Syriana'da rol alması için yapılan teklifi geri çevirdi. Rolü kabul eden George Clooney ise Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü kazandı. Ford'un geri çevirdiği bir başka rol olan Jurassic Park (1993) filmindeki Dr. Alan Grant karakterini ise Sam Neill canlandırdı. Usta oyuncunun oynamayı reddettiği filmler arasında; Kevin Costner'in oynadığı JFK (1991) ve The Untouchables (1987); Mel Gibson'un oynadığı The Patriot ile Liam Neeson'un rolü kabul ettiği Schindler's List (1993) gibi yapımlar da bulunuyor.

EDWARD NORTON REDDETTİ, MATT DAMON ER RYAN OLDU

Saving Private Ryan'daki (Er Ryan'ı Kurtarmak-1998) Matt Damon'un oynadığı Er Ryan rolü ilk önce Edward Norton'a teklif edildi; fakat Norton bu filmde oynamayı reddetti.

Charlie Sheen Tom Cruise'le özdeşleşen Born of The Day of July (Doğum Günü 4 Temmuz-1989) adlı filmde Ron Kovic rolünü geri çevirdi. Sheen, Indecent Proposal'da (Ahlaksız Teklif-1993) Woody Harrelson'ın canlandırdığı David Murphy rolünü de kabul etmedi.

THELMA VE LOUİSE'İN THELMA'SI MELANİE GRİFFİTH OLACAKTI

Ridley Scott'ın kısa sürede kült haline gelen Thelma and Louise (1991) filminde Thelma rolü, Melanie Griffith'inin reddetmesi üzerine Geena Davis'e verildi. Ondan önce Michelle Pfeiffer ve Jodie Foster, Thelma ve Louise karakterleri için düşünülmüş; ancak ayak diremeleri üzerine teklifler geri çekilmişti.

John Travolta'nın başrolü geri çevirdiği Forrest Gump (1994) filminde oynayan Tom Hanks En İyi Erkek Oyuncu Oscarı'nı aldı.

Sharon Stone'u kariyerinin zirvesine taşıyan Basic Instinct (1992) filminde Catherine Tramell rolü once Julia Roberts'a önerildi. Ancak Roberts bu rolü reddetti. Roberts, Gwyneth Paltrow'a En İyi Kadın Oyuncu Oscarı'nı kazandıran Shakespeare in Love'daki (1998) Viola rolünü de geri çevirdi.

Alec Baldwin, The Fugitive (Kaçak-1993) filminde Dr.Richard Kimball karakterini oynamak istemeyince, rol Harrison Ford'a gitti.

Platoon (1986) filminde Charlie Sheen'in rolü önce Keanu Reeves'e teklif edildi.

TOM HANKS ROLÜ İSTEMEYİNCE ESARETİN BEDELİ'NDE TİM ROBİNS OYNADI

İmdb'de yapılan oylamada tüm zamanların en iyi filmi seçilen Frank Darabont'un The Shawshank Redemption'da (Esaretin Bedeli- 1994) başrol önce Tom Hanks'e teklif edildi. Ancak Hanks, o sırada 1995'de En İyi Film Oscarı'nı alacak olan Forrest Gump rolüne hazırlandığı için teklifi reddetti. Tim Robins, canlandırdığı Andy Dufresne karakteriyle sinema tarihine geçen bir performans sergiledi.

Dustin Hoffman'a En İyi Oyuncu Oscarı'nı kazandıran Kramer vs. Kramer (1979)'de Ted Kramer rolünü geri çeviren Al Pacino, Harison Ford'a dünya çapında ün kazandıran Star Wars'daki (1977) Han Solo rolünü ise The Godfather'da kazandığı imaja ters düşmemek için kabul etmedi. Marlon Brando'nun Apocalypse Now'da (1979) canlandırdığı karakter için kapısı çalınan ilk oyuncu da Pacino'dan başkası değildi.

MEG RYAN PRETTY WOMAN'DA BAŞROLÜ İSTEMEDİ

Meg Ryan, Pretty Woman'da (1990) Vivian Ward rolünü kabul etmeyince Julia Roberts'a dünya çapında star olmanın yolu açılmış oldu.

Robert De Niro, Martin Scorsese'nin The Last Temptation of Christ (1988) filminde reddettiği Jesus rolü Willem Dafoe'ya verildi.

Harrison Ford'un ABD Başkanını canlandırdığı Air Force One (1997) filminin senaryosu önce Kevin Costner'e gönderildi. Ancak Costner The Postman filminin hazırlıklarını yürüttüğü için rolü geri çevirdi. Costner, Quentin Tarantino'nun çokça konuşulan filmi Kill Bill'de (2003) Bill rolünü oynamak istemedi.