Gümrük muhafaza ekiplerince İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda 1,5 milyon lira değerinde 13 bin 817 adet cep telefonu ele geçirildi.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, söz konusu operasyonlarda, bir defada ele geçirilen en büyük cep telefonu yakalamasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

İstanbul'da E.İ firması tarafından cep telefonu aksamı olarak beyan edilen eşyaların Atatürk Havalimanı Gümrük Müdürlüğünden ithalat işlemleri gerçekleştirilmek üzereyken şüphe üzerine inceleme yapıldı.

Eşyalara ilişkin yapılan tespit işlemlerinde, beyan harici olarak 2 bin 290 adet cep telefonu, 2 bin adet cep telefonu bataryası ile üzerinde IMEI numaralarının yazılı olduğu 3 rulo etiket ele geçirildi. Elektronik kart olarak beyan edilen eşyaların ise batarya takılması halinde cep telefonu olarak kullanılabildiği anlaşıldı.

Operasyonu genişleten gümrük muhafaza ekipleri söz konusu firmayla bağlantısı olduğu belirlenen D.G., T.E. ve T.İ. unvanlı firmaları da inceleme altına aldı.

EN BÜYÜK YAKALAMA

Kaçakçılık yapıldığının tespit edilmesi üzerine söz konusu 3 firmada yapılan aramalarda 1,5 milyon lira değerinde 11 bin 527 adet cep telefonu, 1200 adet cep telefonu bataryası, 1710 adet şarj cihazı başlığı, 900 adet kulaklık, 850 adet USB kablo, 600 adet kapak, 70 adet bord, 500 adet tuş takımı, 18 rulo IMEI etiketi ve cep telefonu montajında kullanılan 12 adet teknik malzeme ele geçirildi.

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Neşet Akkoç, yaptığı açıklamada, söz konusu operasyonlarda ele geçirilen toplam 13 bin 817 adet cep telefonunun, bugüne kadar bir defa da ele geçirilen en büyük miktar olduğunu belirtti.

Firmaların, vergi kaçırmak için ithalat işlemlerinde cep telefonu yerine cep telefonu aksamı ve yedek parça olarak yalan beyanda bulunduklarını belirlediklerini ifade eden Akkoç, geriye dönük yapılan incelemelerde ise söz konusu firmaların 13 milyon 846 bin 379 lira değerinde kaçakçılık yaptıklarının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Akkoç, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce 2010 yılında 5 milyon 387 bin lira değerinde 29 bin 810 adet kaçak cep telefonu ile 718 bin lira değerinde kaçak cep telefonu aksesuarı ele geçirildiğini de kaydetti.