Askeri Mahkemeler Kanunu"nda yapılan değişiklikle bakaya ve yoklama kaçağı suçlarına ilişkin davalar sivil mahkemelere gönderilmeye başlandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı 6. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından bakaya kalan Yahya Can adlı şahsın dosyasına takipsizlik kararı verilerek sivil mahkemeye gönderildi. Askeri Ceza Kanunu"nun 63. maddesine göre geçerli bir mazereti olmadığı halde askere gitmeyerek bakaya ve yoklama kaçağı durumuna düşenler, askere teslim olma süresinin uzunluğuna göre 1 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor. Askeri Mahkeme Hakimliği"nden yapılan açıklamada, “Askerî Mahkemeler Kanunu"nda yapılan değişiklikle sivillerin barış zamanında askerî mahkemelerde yargılanmasına son verilirken, askerî mahkemelerin baktığı yoklama kaçağı ve bakaya suçları da sivil mahkemelerin görev kapsamına alınmıştı

Askerî Ceza Kanunu"nun 63. maddesi ise şöyle: “Kabul edilecek bir özrü olmadan barışta bakayalarla yoklama kaçağı veya saklılardan yaşıtlarının veya birlikte işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunanlar ve ihtiyat erattan çağrılıp da özürsüz yaşıtlarının yollanmalarından başlayarak yedi gün içinde gelenler bir aya kadar, yakalananlar üç aya kadar, yedi günden sonra üç ay içinde gelenler üç aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir buçuk yıla kadar, üç aydan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar hapis, üç aydan sonra yakalananlar altı aydan üç yıla kadar ağır hapis cezasıyla cezalandırılır” denildi.