İsrail radyosu, Gazze Şeridi ile Mısır arasında kaçakçılık için 150 tünelin kullanıldığını ve kaçakçılığa konu olan malların değerinin yılda yaklaşık yarım milyar dolar olarak tahmin edildiğini bildirdi.

Radyonun Londra'da yayımlanan Arap gazetelerinden El Hayat'a dayanarak verdiği habere göre, iki taraf arasında kaçakçılığa hizmet eden tünellerden sadece silah ve nakit para kaçakçılığı yapılmıyor. Tüneller uyuşturucu, yiyecek, ilaç ve sigara kaçakçılığı için de kullanılıyor.

Haberde, Gazze Şeridi'nin güney bölgelerinde, Mısır ile sınırdaki Refah ve
Han Yunus'ta özel olarak tünel kazma işini yapanların kaçakçılıktan elde edilen geliri malları getirenlerle paylaştığı belirtildi.

Bu arada, İsrail İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter, "silah kaçakçılığına göz
yumarak, Hamas'a güç kazandırdığı" gerekçesiyle Mısır'ı suçladı. Refah'tan insan ve mal kaçakçılığına engel olunması için Dörtler Grubunu göreve çağıran Dichter, "Mısır biliyor ki, kaçakçılığın sürmesi Filistin Yönetimini zayıflatırken, Hamas'a güç veriyor. Oslo ve özellikle İntifada sonrası, kaçakçılık başlayıp büyüdüğünde, herkes bu konuda Mısır'ın üzerine düşeni yapacağını sandı. Ancak Mısır neredeyse hiçbir şey yapmadı" diye konuştu.

İsrail İç Güvenlik Servisinin (Şin Bet) eski başkanı olan, Gazze konusunda
uzmanlığıyla bilinen Dichter, kaçakçılığın, Hamas dışında kimseye bir çıkar
sağlamadığını, silah, uyuşturucu ve İran'da eğitim alan kişilerin Refah'ın
yumuşak kumsallarında kazılan tüneller aracılığıyla giriş yaptığını söyledi.
Dichter, "Bu sadece İsrail'in güvenliği sorunu değil, aynı zamanda Filistin
Yönetimi ve bizzat Mısır için de bir sorun" dedi.