Türkiye"de 1970"lerden sonra yaşanan hızlı ve kontrolsüz kentleşme-sanayileşme dalgasından büyük oranda etkilenmeden gelişme gösteren iller arasında yer alan Aydın"da, son yıllarda gelişen sanayi, turizm ve kontrolsüz kentleşmenin ildeki nitelikli ve verimli tarım topraklarını tehdit eder boyuta geldiği belirtildi.

Konuyla ilgili olarak Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada, 1. derece deprem kuşağında yer alan Aydın"da olası depremlerin can ve mal kaybı riskini artırdığına dikkat çekildi. Aydın Valiliği"nce ildeki kaçak yapılaşmanın önlenmesi için çeşitli dönemlerde geniş kapsamlı toplantıların düzenlendiği kaydedilen açıklamada; “Doğal, tarihsel, kültürel, çevresel ve estetik değerlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması, yaşatılması, ülkesel ve bölgesel kalkınmanın sağlanması, afet zararlarının azaltılması ve önlenmesi, yaşam kalitesi yüksek toplum yararına kentsel mekanlar oluşturulması için var olan planlama kararlarına ve 3194 sayılı İmar Kanun ve ilgili yönetmeliklerine hassasiyetle uyulması gerekmektedir. Aydın-Muğla-Denizli illeri kapsayan 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı 2009 yılında yürürlüğe girmiştir. Söz konusu planın doğru bir şekilde uygulanarak, yapılan plandan beklenen faydanın sağlanması için uygulamanın denetlenmesi kaçınılmaz bir önem arz etmektedir” denildi.

KAÇAK YAPILAŞMA DEVAM EDİYOR

Aydın Valiliği"nde yapılan değerlendirme çalışmaları, yakın geçmişte alınan önlem ve uyarılara rağmen Aydın"da yer yer kaçak yapılaşmanın devam ettiği kaydedilen açıklamada; “3194 sayılı İmar Kanunu"nda kaçak yapılarla ilgili müeyyideler belirlenmiş; kaçak yapı yapan ve yapıda görev alanların cezalandırılması öngörülmüştür. Valiliğimizce kaçak yapılaşmanın önlenmesi için mevcut tedbirlere ilaveten kurum ve kuruluşlar tarafından ilave tedbirlerin alınmış ve bu tedbirler aksatılmadan uygulanacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kaçak yapılaşmanın önlenmesi için Aydın ve ilçelerinde uygulanacak ilave tedbirlere de verilen açıklamada, Aydın Valiliği"nce alınan ek tedbirler şu şekilde sıralandı: “Yapılaşma baskısı ile konut, sanayi ve diğer kurumlar için hazırlanan, kamu kaynaklarının israfına yol açarken tarımsal nitelikli arazilere ve çevre dengesi aleyhinde kayıplara yol açan toprağın amaç dışı kullanımı önlenecek, planlama çalışmaları mümkün olduğunca bütüncül planlama yaklaşımı ile yerleşmelerin ve ihtisas alanlarının bütününe yönelik uygulanacaktır. Belediyeler ve İl Özel İdaresi takip ve denetime önem vererek kaçak yapılara müsaade etmeyecektir. Oluşturulan sabit ve seyyar denetim grupları ile etkin bir denetim yapılacaktır. İhbar ve denetimler sonucu tespit edilen kaçak yapıların yasal usullere uymak suretiyle ilgili idareler tarafından tamamen yıkımları yapılacak. Hazır beton satan firma ve kuruluşlar, kendilerine gelen malzeme taleplerinde talepte bulunanlardan inşaat ruhsatının olup olmadığını teyiden gerekli belgelerin ibrazını isteyecekler, ruhsatsız yapılar için talepleri dikkate almayacaklardır. Köy ve mahalle muhtarları kendi alanlarındaki yapılaşmayı takip edip, kaçak olduklarını öğrendikleri yapıların durumunu mutlaka ilgililere bildirecektir.

Karayolları kenarında ileride telafisi mümkün olmayacak işyeri ve konut inşaatlarına izin verilmeyecektir. Yapılarda görev alan ilgili kurumlar; görev alanlarındaki iş ve işlemlerde yapıların ruhsatlı olup olmadıkları hususunu sorgulayacak ve her hangi bir aksaklığın olması halinde ilgili kuruma bilgi vereceklerdir. Kaçak yapı yapmak Türk Ceza Kanununa göre suç olduğundan tüm kamu görevlerimiz, özellikle mahalle ve köy muhtarlarımız bu durumu bildirmekle yükümlüdürler”