Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) kaçak tur faaliyetlerine karşı savaş açtı. Her yıl turizm boyunca yaşanan en önemli sorunlardan biri olan kaçak turlar ve kaçak rehberlik faaliyetleriyle ilgili sezonu sonu olmasına rağmen TÜRSAB Kuşadası BYK tarafından gerçekleştirilen denetimler aralıksız sürüyor. Bu hafta içerisinde yapılan denetimlerde 3"ü yabancı 8 firma hakkında kaçak tur düzenlemek suçundan tutanak tutuldu.
TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri dışında hiçbir kişi ya da kuruluşun tur düzenleme yetkisi bulunmuyor. 1618 sayılı yasa uyarınca yapılan denetimler sırasında kaçak tur düzenlediği tespit edilen kişi veya kuruluşlar önce para cezasına çarptırılıyor ardından ise mahkemeye veriliyor. Kuşadası, Aydın, Denizli ve Didim"deki seyahat acentelerinin bağlı olduğu TÜRSAB Kuşadası BYK tarafından, son günlerde artan kaçak tur şikayetleri üzerine yoğun şekilde denetimler yapılmaya başlandı. Polis, Kültür ve Turizm Müdürlüğü temsilcisi ve Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Erol Soysal ile TÜRSAB Kuşadası BYK Başkanı Bülent İlbahar"ın da katıldığı denetlemeler Kuşadası"nın Selçuk çıkışında gerçekleştirildi. Kaçak ve rehbersiz tur düzenleyenleri tespit amacıyla gerçekleştirilen denetlemelerde tüm turist tayışan araçlar tek tek durdurularak, evrakları incelendi. Yapılan denetlemeler sonucu 3"ü yabancı firmalara ait toplam 8 araç hakkında kaçak ve rehbersiz tur düzenlediği gerekçesiyle tutanak tutuldu.
TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, kaçak tur satanları ağır cezaların beklediğini belirterek, yaptıkları denetlemelerde kaçak ve rehbersiz tur düzenlediklerini belirlenen firmalar hakkında Cumhuriyet Savcılığı"na suç duyurusunda bulunduklarını ve dava açtıklarını açıkladı. İşlem yaptıkları firmalar arasında yurt içinin yanı sıra yurt dışından da kuruluşların bulunduğuna dikkati çeken İlbahar, ayrıca rehber kullanmayan seyahat acentelerinin de TÜRSAB Disiplin Kurulu"na sevk edildiğini açıkladı. Minibüsü olan herkesin tur düzenleyebileceğini zannettiğine dikkati çeken İlbahar, kaçak tur düzenleyenlere karşı operasyonların aralıksız devam edeceğini ve bu uygulamadan kesinlikle taviz vermeyeceklerini dile getirdi.