Kaçak sigaraya PKK gümrüğü
Sınıra sıfır noktada bulunan Ortasu ve Gülyazı gibi köylerden akaryakıt dışında, sigara, çay ve silah kaçakçılığı yapıldığı iddia edildi. KOM Şubesi ekiplerinin "teknik-takibe" dayalı olarak Şırnak merkez, Uludere ve Şenoba ilçelerinde düzenlediği planlı operasyonda 105 zanlı gözaltına alındı.Baskında 85 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 17'si tutuklandı. Gözaltına alınan zanlılardan S.K. ifadesinde sigara kaçakçılığını bölgenin önemli aşiretlerinden birinin mensubu olan korucubaşı M.B.'nin organize ettiğini öne sürdü. Sigara kaçakçısı S.K. terör örgütü PKK'nın kaçakçılardan aldığı sözde "gümrük" vergisi ile bölgede değişik tarihlerde işlenen faili meçhul cinayetler konusunda da çarpıcı açıklamalarda bulundu. S.K.'nin itirafları PKK'nın sigara kaçakçılarından aldığı vergiye ilk somut örnek teşkil etmesi nedeniyle "sigara/terör" raporuna girdi.

YÜZDE 10 VERGİ ALIYOR

Can güvenliğinden endişe duyan S.K. Uludere ve Şenoba'ya bağlı sınır köylerinden yapılan kaçakçılığı anlatırken, "PKK'ya vergi ödemeyen sınırdan geçemez" dedi ve şunları anlattı: "Bu kaçak sigaralar Kuzey Irak'ta örgütün kontrolünde olan noktalardan ve PKK gümrüğü olarak bilinen dağda M.B. ve emrinde çalışan kişiler tarafından katırlarla getiriliyor. Her bir katıra 200-300 karton sigara yükleniyor. PKK gümrüğüne yüzde 10 vergi ödenerek katırlar sınırdan geçiriliyor. PKK bu kontrol ve vergi sayesinde büyük kazanç sağlıyor. Kaçak sigaralar sınırdan girdikten sonra M.B.'nin oturduğu Şenoba beldesinde toplanıyor. Daha sonra anlaşmalı olduğu Balveren beldesindeki köylülere sevkiyatını yaptırıyor. Sigaralar Milli karakolun altında askerlerin göremeyceği ölü bir noktadan 'sırtçı' diye tabir edilen insanlar tarafından geçiriliyor. Çevre illerden gelen kişilere peşin para karşılığı satılarak sevkiyat tamamlanıyor.

Mal alanları ihbar ediyor

Tüm anlattıklarıma bire bir şahidim. M.B. güvenlik güçleri ile arasını iyi tutmak maksadıyla kaçak sigara sattığı kişileri ihbar ediyor. Polis ve askerler ihbarların doğru çıkması nedeniyle M.B.'ye güveniyor. O da bundan faydalanıp kendisine ait olan ve içleri yüklü miktarda kaçak sigara dolu araçları bu noktalardan rahat bir şekilde geçirerek herhangi bir sorunla karşılaşmıyor. İşini bu şekilde yürütüyor. Daha önce hazırladığım bir dilekçeyi Tatvan PTT'sinden Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndererek M.B.'yi ihbar ettim. Ancak bu ihbarla ilgili şuana kadar çağrılıp bilgime başvurulmadı. Bilindiği üzere bu taraflarda farklı tarihlerde sürekli faili meçhul cinayetler işlenmiştir. Benim kanaatimce bu tip insanların bu işlerde parmağı bulunmaktadır. M.B.'nin şahsi gücünden ve PKK ile olan bağlantısından dolayı bana bir şey yapmalarından korkmaktayım. M.B. çift taraflı oynamaktadır. Devletin güvenlik güçleri ile irtibatı bulunduğu gibi PKK ile de sürekli irtabat halinde. Yoksa böyle sigara kaçakçılığı yapamaz. Güvenlik güçlerinin yanına geldiğinde 'PKK ile yıllarca savaştığını söyleyerek' prim elde ediyor"

YÜZDE 80'Nİ IRAK'TAN GELİYOR

Öte yandan, polis 2011'de kaçak sigara yakalamada tarihi bir rekora imza attı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Dairesi koordinesinde geçen yıl ülke çapında gerçekleştirilen operasyonlarda 70 milyon paket kaçak sigara ele geçirildi.Gözaltına alınan 15 bin 114 kişiden 435'i tutuklandı. Polise göre, kaçak sigaraların yüzde 80'i Irak'tan giriyor. PKK/KCK'da sigara kaçakçılarından yüzde 7 ile 10 arasında vergi adıyla haraç alıyor. Bölücü terör örgütünün sadece sigara kaçakçılarından bir yılda 150-200 milyon lira aldığı değerlendiriliyor. Bu rakama, uyuşturucu, silah-mühimmat, çay, şeker ve göçmen kaçakçılığından alınan "pay-vergi" eklendiğinde miktarın bir milyar liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

bugun.com