Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, TMMOB ve Tabip Odası'nın birlikte düzenlediği söyleşide konuşan Kars'taki 'İnsanlık Anıtı'nı yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'ucube' yakıştırmasını yaparken bu kararını kaçak bir yapının içinde verdiğini söyledi.

Eskişehir- Mehmet Aksoy, “Kaçak bir oteli açıyor Başbakan, sonra ‘Bu heykeli görmeyeyim bir daha’ diyor” dedi. Aksoy, “Bir heykele aşağıdan şöyle bir bakılarak hakaret edilemez. Ve o baktığı yer, açılışını yaptığı yer Kale Otel diye bir yer. Üç katı kaçak, kaçak bir oteli açıyor Başbakan. Heykeli göstererek ne biçim bir heykel olduğunu ve bir daha geldiğinde görmek istemediğini söylüyor” dedi.

Tepebaşı Belediyesi’nin Eskişehir Kültür Merkezi’nde düzenlediği “İnsanlık yıkılamaz, ben; gördüm, duydum, tanığım” adı verilen söyleşiye; eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, sinema sanatçısı Tarık Akan, mimar Oktay Ekinci ve hukukçu Turgut Kazan katıldı. Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yönettiği söyleşide sık sık, bu hukuksuzlukların üstesinden gelinmesinde 12 Haziran’da yapılacak seçimin önemine vurgu yapıldı.

Sinema sanatçısı Tarık Akan da, ülkemizde özellikle 70’ten sonra sanata ve sanatçıya hiçbir değer verilmediğini belirterek, “Anadolum o kadar zengin, sanatçısı o kadar üretken ki, başarı bu sınırlar içinde kalıyor. Bir zamanlar bu sanatçılar sosyalist, komünist diye öldürüldü. 1945’ten beri, ne yapıp yapıp laikliğin adını ortadan kaldırmak isteyen bir anlayışın sonuna geldik. Yok balyozmuş, yok ergenekonmuş, ortada içeri tıkma sistemi var” diye konuştu.

Mimar Oktay Ekinci de, bir kentle heykelin buluşabilmesi için üç şeyin önemli olduğunu belirterek, bu özelliklerin Kars’ta bulunduğunu söyledi. Ekinci, “Kentin mimarisinin heykelsi olması lazımdır. Heykeli kucaklayan estetiğe sahip olması gerekir. İkincisi, kent yaşamında kültür ve sanatın belli bir düzeye ulaşması gerekir. Üçüncü olarak da, heykelin put kabul edildiği bir anlayışın terk edilmiş olması gerekir. Bakıldığında kentte hepsi var. Başbakan’ın ‘bu kente yakışmamış’ demesini anlamam mümkün değil” dedi.