Belediye Başkanı Ersoy, “Kaçaklar yıkılacak” dese de, vatandaşlar işgaliye adı altında ödedikleri parayla izin aldıklarını savunuyor

İstanbul"da kamu arazilerine kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçe olan Sultanbeyli"de, son günlerde görülmemiş bir inşaat faaliyeti yaşanıyor. Seçim öncesinde hemen her mahallede genç yaşlı herkes, evlerine kaçak ek kat çıkmak için yoğun bir çalışma sürdürüyor. Sultanbeyli Belediye Başkanı Alaattin Ersoy, “Seçim öncesinde çok büyük bir inşaat patlaması yaşandığı doğru. Ama ekiplerimiz tutanak tutuyor. Kimsenin kaçak yaptığı ev yanına kalmayacak, yıkım yapılacak” dedi.

İlçe şantiye gibi
Yüzde 95"i imar sorunu yaşayan ve İstanbul"da kaçak yapılaşmanın en yoğun görüldüğü ilçe olan Sultanbeyli son 1 aydır müthiş bir hızla betonlaşıyor. Seçimler öncesinde kaçak yapılarına kat çıkmak için kolları sıvayan aileler, sabah akşam demeden inşaatlarda çalışıyor.
1985 yılında 3 bin 600 nüfuslu bir köy iken, bugün yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı bir ilçe olan Sultanbeyli"nin 15 mahallesinde de adeta bir inşaat seferberliği gözleniyor.
İlçenin hemen her mahallesinde gözle görülür inşaat artışının yanında, belediye ekiplerinin yıkımlar yaptığı görülüyor. Belediyeye 1 yıl içinde başvurarak kamu arazisindeki evlerine kat çıkmak isteyen vatandaşlar, işgaliye adı altında ödedikleri parayla izin aldıklarını savunuyor. Vatandaşlar, mahallesine ve inşaata göre değişen rakamlarla belediyeye 500-5 bin TL arasında para ödediklerini öne sürüyor.
Yıkım ekiplerinin geçen hafta, kaçak inşaatları yıkmak için gittiği ancak mahallelilinin tepkisiyle karşılaşınca yıkım yapmadan ayrıldığı Battalgazi Mahallesi"ndeki gecekondu sahipleri, bir ay öncesine kadar bedel ödeyerek izin aldıklarını ama şimdi yıkım tehdidiyle karşılaştıklarını söyledi.
Battalgazi Mahallesi"nin yanında, Abdurrahman Gazi, Ahmet Yesevi, Mecidiye, Hamidiye, Necip Fazıl, Yavuz Selim, Mimar Sinan, Mehmet Akif ve Hasanpaşa gibi mahallelerde de yoğun yapılaşma görülüyor.
Hasanpaşa Mahallesi"ndeki gecekondusunun çatı katı için belediyeye 4 bin TL para ödediğini söyleyen Harun Üneş, “2004 seçimleri öncesinde AKP adayı, 2 yıl içinde herkesin tapuya kavuşacağını vaat etmişti. Herkesten belirledikleri bedelleri aldılar. Ama ne tapumuzu verdiler ne de bir çalışma yaptılar” dedi. Alparslan Yaşaroğlu ise, “Bu insanların hepsi gecekondularına tapu verileceğine inanarak, AKP"ye seçim kazandırdı” diye konuştu.

Yıkım yapılacak
AKP tarafından 29 Mart yerel seçimlerinde belediye başkan adayı olarak gösterilmeyen Belediye Başkanı Alaattin Ersoy ise, “Seçim öncesinde çok büyük bir inşaat patlaması yaşandığı doğru. Ama ekiplerimiz, inşaat hakkında tutanak tutarak belirliyor. Bunlar savcılığı veriliyor. Kimsenin kaçak yaptığı ev yanına kalmayacak, yıkım yapılacak” dedi.
Belediyenin şimdiye kadar 700"ün üzerinde kaçak inşaat hakkında tutanak tuttuğu ve bunun savcılığa intikal ettirildiği belirtildi.

Yıkımı protesto etmişlerdi
Sultanbeyli halkı, 26 Ocak"ta belediyeye giderek yıkımları protesto etmiş, “kendilerinden alınan paraya rağmen yıkım yapılacağı söylentilerine cevap vermediğini” söyledikleri Başkan Ersoy"u AKP ilçe teşkilatına şikâyet etmişti. 2004 seçimlerinde AKP adayı olarak seçimi kazanan Ersoy"un söz vermesine rağmen kamu arazilerine yapılan gecekonduların tapu sorununu çözemediğini savunan vatandaşlar, Sultanbeyli Belediyesi"ne ödedikleri “işgaliye” paralarının makbuzlarını basın mensuplarına göstermişti.

MİLLİYET