Görenleri hayrete düşüren zemindeki yarıklar, Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün zamanında müdahalesi sonucu, Anadolu Lisesi binasının nasıl büyük bir tehlikeden kurtarıldığını da gözler önüne seriyor.
Bilindiği gibi, önceki gün Kuşadası Değirmendere Mahallesi"nde Söke yolu üzerindeki bir akaryakıt istasyonu sahibi tarafından, istasyonun arazisi üzerinde belediyeden inşaat ruhsatı almadan inşaat ve hafriyat çalışması başlatıldı. Kaçak hafriyat çalışması sırasında izin almadan arazinin hemen üstündeki Kuşadası Hasan Fatma Önal Anadolu Lisesi"nin bitişiğine kadar giren inşaatçılar, okulun istinat duvarlarının çökmesine ve çatlamasına yol açtı. Bununla da yetinmeyen ve tehlikeyi görmeyen kaçak inşaatın sahipleri izinsiz çalışmaya devam edince bu kez Anadolu Lisesi"nin bahçesinde ve okul binasında ciddi hasarlar ve kaymalar meydana gelmişti. İhbar üzerine ruhsatsız ve kaçak bir çalışma bilgisini alan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, zabıta ve fen işleri ekipleriyle birlikte olay yerine giderek müdahale etmiş, kaçak hafriyat ve inşaat çalışması Başkan Altungün"ün emriyle durdurulmuştu.
Yapılan tespit sonucu Anadolu Lisesi"nin istinat duvarlarında, bahçesinde ve okul binasında ciddi kayma olduğu belirlenirken, olayın ardından kaçak inşaat durdurulmasına rağmen okul binası ve çevresindeki kaymaların devam ettiği ortaya çıktı. Hafriyatın yol açtığı çökmeler sonucu okulun bahçesinde depremi andıran dev yarıklar oluştu. Yaklaşık 100 metreye ulaşan bir metre enindeki yarıklar büyük korku yaratırken, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün"ün talimatıyla belediye ekipleri tarafından çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Kaçak hafriyat yüzünden meydana gelen heyelanın önlenmesi için istinat duvarı yapılması planlanırken, Kuşadası Mal Müdürlüğü"nden de hasar tespiti için rapor bekleniyor.
Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, kaçak inşaatın mühürlendiğini ve işletme sahibinden hasarın giderilmesi için yazılı teminat aldıklarını belirterek, “Kaçak inşaat sahipleri hem kaçak inşaat yapmanın bedelini ödeyecek hem de verdikleri zararı karşılayacak. Öncelikli hedefimiz okulumuzu yeni eğitim öğretim yılına hazır hale getirmek. Bu konuda Sayın Kaymakamımız Mustafa Esen"de büyük hassasiyet gösteriyor” dedi.