AB Komisyonu'nun hazırladığı ve en geç Sonbahar'da Türkiye'ye sunulması beklenen 'Eylem Planı' taslağında, Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla AB'ye giren ya da girişte yakalanan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısında kayda değer düşüş sağlanmasının, 'vize muafiyeti' konusunda dikkate alınacağı açıkça belirtiliyor.

AB Komisyonu ayrıca, hazırladığı 'Eylem Planı' taslağında, vize muafiyeti için Türkiye'den 'beklenen' diğer şartları şöyle sıraladı:

Türkiye'den konsolosluklar nezdinde başvurulan vizelerin reddedilme sayısının 'asgari' düzeye inmesi,

*AB ülkelerine gelindiğinde havaalanlarında görevliler tarafından geri çevrilen Türk vatandaşı sayısının 'asgari'ye inmesi,
*AB ülkelerinde yasadışı yollarla yaşayan Türk sayısının 'asgari' düzeye inmesi,
*AB ülkelerine 'iltica' başvurusu yapan Türk vatandaşı sayısının asgari düzeye inmesi,
*AB ülkelerine Türkiye üzerinden kaçak olarak gelen üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye geri kabul oranının yüksek seviyeye ulaşması.

Yarısı Türkiye'den geliyor

AB sınır güvenliği ajansı Frontex'in verilerine göre geçen yıl AB sınırlarında ele geçirilen 141 bin kaçak göçmenin 55 bini'ni Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçti. Frontex, AB'ye kaçak göçte Türkiye üzerinden gelenlerin payının yüzde 50'lere ulaştığı görüşünü taşıyor. Geçen yıl AB üyelerine iltica başvuruları 302 bin düzeyindeyken kaynak ülkeleri arasında Afganistan (28.000), Rusya (18.200), Pakistan (15.700), Irak (15.200) ve Sırbistan (13.900) ilk 5'i oluşturdu. AB'ye iltica başvurusunda bulunan Türk vatandaşlarının sayısı ise azalan trendine rağmen geçen yıl itibariyle 6 bin 500 düzeyinde bulunuyor. Türk vatandaşları en çok Fransa ve Almanya'ya iltica başvurusu yapıyor.

Hürriyet