Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC), Suriye'deki krizin derinleşmesi halinde Türkiye'ye sığınanların sayısının 200 bini bulabileceğini açıkladı. UNHRC Sözcüsü Sybella Wilkes, Reuters'a yaptığı açıklamada Türk hükümetiyle gerekli planların yapılması konusunda çalıştıklarını dile getirdi. Türkiye'deki kamplarda şu anda 78 binden fazla Suriyeli misafir bulunuyor. Sınırın Suriye tarafında yeni kampların hazırlanması için bekletilen suriyelilerin sayısı ile dün 10 bini buldu. Türkiye sınırında Kilis'teki Es-Selame Sınır Kapısı'nda önceki gece yere serdikleri battaniyelerde sabahlamak zorunda kalan binlerce insan, yaşadıkları tüm zorluklara rağmen Türkiye'deki kamplara yerleştirilecekleri anı bekledi. Saldırılardan kaçanlar araçlarla ya da yürüyerek yaptıkları zorlu yolculukların sonunda sınır bölgesine ulaşabiliyor. Fazla yük yapmamak için yanlarına belli eşyalarını alan Suriyeliler, sınır kapısında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı görevlilerce daha önce TIR'lar için kullanılan giriş ve çıkış alanlarına yönlendiriliyor. Üstü kapalı, iki ucu açık bu geçiş alanlarda yerlere serdikleri battaniyelerde oturan göçmenler, geceyi de yanlarından bir an olsun ayırmadıkları eşyalarıyla yine burada geçiriyor. Çok geniş olmayan bu alanlarda çocuğundan yaşlısına yüzlerce kişi uyuyor. Çocukların oyuncakları boş pet şişeler. Kadınlar ise ellerinde yıkadıkları kıyafetleri giriş alanlarına astıkları iplerde kurutmaya çalışıyor. Yanlarına aldıkları Suriyeli göçmenler zamanlarını kurtuldukları saldırıları anlatarak geçirmeye çalışıyor. Binlerce kişinin kaldığı söz konusu bölgelerde tuvalet konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Kalabalık nedeniyle temizliğin de sorun olduğu bölgenin güvenliği Özgür Suriye Ordusu askerlerince sağlanıyor. Kilis Valisi Süleyman Tapsız, sınırda bekleyen mültecilerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada "Sınırın hemen ilerisinde bekliyorlar. Bunları hemen Türkiye'ye alamıyoruz. AFAD ile koordineli olarak çalışıyoruz. Yeni çadırkentler kuruldukça AFAD'ın talimatı doğrultusunda valilik olarak bu insanların o kamplara sevklerini sağlıyoruz" dedi. Sınıra gelen yaralı Suriyelilerin ise bekletilmeden Türkiye'ye geçişlerine izin veriliyor. Ülkelerindeki olaylarda yaralanarak Kilis Devlet Hastanesi'ne getirilen 9 Suriyeli'den 2'si hayatını kaybetti.

YENİ KAMPLARA YERLEŞTİRİLİYORLAR
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD) Suriye vatandaşları için kurulan 4 yeni kampta, başta öğrenci yurtları ve spor salonlarında kalanlar ile sınırda bekleyenler olmak üzere 43 bin kişi barındırılacak. Gaziantep Karkamış'taki yeni kampa dün itibariyle 375 Suriyeli alınırken, Kahramanmaraş ve Osmaniye'deki kamplar bu hafta, Adıyaman'daki kamp ise eylül ayının ilk haftası hizmete açılacak. AFAD'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacıların sayısı ise dün itibarıyla 79 bin 56'yı buldu.

KIZILAY'DAN SINIR ÖTESİNE YARDIM KOLİSİ
Türkiye'nin sınırın karşısındaki göçmenlere yönelik insani yardımları sürüyor. Türk Kızılayı'nca hazırlanan gıda ve ilaç kolileri, bu bölgedeki insanlara dağıtılmak üzere Suriyeli insani yardım sorumlularına verildi. Kolileri teslim alan insani yardım sorumlusu Osman Süleyman, Türkiye'nin yardımlarından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'den kendilerine insani yardımların düzenli olarak geldiğini belirten Süleyman, zor şartlar altında bulunan Suriyeliler için hayati önem taşıdığını ifade etti. Yardımlar daha sonra Es-Selame Sınır Kapısı'ndaki göçmenlere dağıtıldı.

NEW YORK'TA, 'ELİNİZİ CEBİNİZE ATIN' DİYECEK
80 binden fazla Suriyeliye kapılarını açan Türkiye, artık uluslararası toplumun elini cebine atmasını istiyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün 12 saatlik yolculuğa çıkacak ve New York'ta sadece mülteciler sorunuyla toplanacak olan Güvenlik Konseyi'ne katılacak. Davutoğlu, toplantının ardından 30 Ağustos'ta Türkiye'ye dönecek. Ancak Batıdan Doğu'ya geldiği için bir gün fazladan kaybedecek. Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı Fransa'nın çağrısıyla Suriye'nin komşuları Ürdün- Lübnan-Türkiye-Irak'ın Dışişleri Bakanları'nın davet edildiği toplantıya Irak katılmayacak. Ürdün ve Lübnan'ın da Dışişleri Bakanı düzeyinde katılması beklenen toplantıda Davutoğlu'nun vereceği mesajlar şöyle:
Türkiye'deki mültecilerin sayısı 80 bini aştı. Artık ihtiyaç listesine yönelik uluslararası toplumun yardım yapması gerek.
Türkiye, yakın zamanda sınırını kapatmak zorunda kalabilir. Bunun için gerekli tedbirler alınmalı.
Sınırda geçiş için BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü harekete geçmeli, mültecilerin güvenliği için çalışma yapmalı.
Duygu GÜVENÇ/ANKARA

HATAY VALİSİ: DİKKATLİ OLALIM KİLİS VALİSİ: ŞİKAYET YOK
Hatay ve Kilis valileri çadır kentlerde yaşayan Suriyelilerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Kilis Valisi Süleyman Tapsız, konteynır kent, yurt ve kiraladıkları evlerde kalan Suriyelilerle ilgili olumsuz bir durum yaşanmadığını, yöre halkının Suriyelilere kucak açtığını söyledi. Tapsız, kent merkezindeki yurt ile pansiyonlarda 2 bin Suriyelinin barındığını, şehir merkezinde ise 4 bine yakın Suriyelinin kendi imkânlarıyla kiraladıkları evlerde yaşadığını belirterek "Suriyelilerle ilgili emniyet kanalıyla, jandarma kanalıyla bugüne kadar intikal eden bir şikâyet, bir problem söz konusu değil" şeklinde konuştu. Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de tüm kurumların temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında Hatay ile ilgili son zamanlarda gerçeğe tamamen aykırı, sistematik olduğu izlenimi veren yoğun haberlerin basında yer almasının düşündürücü olduğunu söyledi. Lekesiz, herkesin üzerine düşen sorumluluğa dikkat etmesini de istedi. Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise bu iddiaların provokasyon olduğunu belirterek, "Biz provokasyonları gerçekten bundan önce çok gördük. Birçok senaryo yazıldı ve bizim insanımız bu senaryonun içerisinde kendini figüran, aktör olarak gördü. Biz ne başkasının yazdığı filmde oynayacak aktörüz ne de figüranız" dedi.