Santralde radyasyon seviyesi şimdiye kadarki en yüksek seviyede. O seviye 7'den 70'e herkeste etkisini gösteriyor. Öyle ki 15 günlük yeni doğan bebeğe bile ilk uygulanan testlerden biri radyasyon testi.

Radyasyon kabusunun adresi Fukuşima Nükleer Santrali'ne yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Asakamachi kentinde doğan Rio Nagashima bebeğe ilk uygulanan testlerden biri radyasyon testi oluyor.

15 günlük bebeğin annesi endişesini; "Sudaki radyasyon oranı korkutuyor. Durum devam ettiğinden daha da endişelenmeye başladım" sözleriyle dile getiriyor.

Sadece o değil, yüzlerce çocuk aynı testten geçiyor. Çünkü santraldeki radyasyon seviyesi her geçen gün yükseliyor.

Santralin altındaki yeraltı tünellerinde radyasyon seviyesi normalin 10 bin katı.

Çevredeki deniz suyu ise normalin 4 bin 385 katı radyoaktif iyot içeriyor. Bu bulgular radyasyon sızıntısının devam ettiiğinin göstergesi.

Tahliye çemberinin dışındaki "o" köy

Nükleer santralden tam 40 kilometre uzakta bulunan İtate köyü ise tahliye çemberinin dışında. Kriz başladığından bu yana Japon hükümeti, santralin 20-30 kilometre ötesinde kalanlar için tehlike yok diyordu.

Köylüler de bu yüzden evlerini terketmedi, ancak kötü haber "o" köye ulaştı. Köyün toprağında yapılan ölçümlerde güvenlik sınırının iki katı oranında radyasyon çıktı.

Uzmanlar uyarıyor...

Uzmanlar uyarıyor; bu oran kanser vakalarında artışa yol açabilecek bir düzey.

Nükleer krizin aylarca sürebileceği uyarısı yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Japon hükümetine çağrıda bulundu; "Köydeki halkın acilen tahliyesi gerek" dedi, yardım önerdi.

Japon hükümeti santraldeki 4 reaktörün birden kapatılacağını duyurmuştu.

Santralin zemininin üçte biri, radyoaktif maddenin toprağa ve okyanusa sızmasını engelleyecek özel bir ziftle kaplanıyor.

Afetzedelere önemli ziyaretçi

Tsunami ve depremzedelere gelince; onların da önemli bir ziyaretçisi vardı.

"Güneş'in Oğlu" unvanlı İmparator Akihito, eşiyle birlikte deprem ve santral bölgesi Fukuşima'dan tahliye edilen 300 kişinin kaldığı Tokyo'daki bir sığınağı ziyaret etti.

İmparator dizlerinin üzerine çökerek, saatlerce depremzedelerin dertlerini dinledi, onlara moral verdi.