Bu yıl Aydın Lisesi tarafından düzenlenen programda, okul öğrencilerinin rol aldığı milli mücadele yıllarını anlatan drama herkesi duygulandırdı.
Aydın Belediyesi Şükran Güngör Tiyatro Sahnesi"nde düzenlenen etkinliğe Aydın Valisi Mustafa Malay, Belediye Başkan Vekili Halis Günday, Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, İl Emniyet Müdürü Mehmet Kamil Ocak, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Elvan Celep, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, siyasi parti ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar, İstiklal Marşı'nın 1921 yılında kabul edildiğini ve bu sürece kadar çok zorluklar yaşandığını belirterek, "İstiklal Marşı'na kadar gelinen süreci hepimiz çok iyi biliyoruz. Büyük bir imparatorluğun çöküşü, ardından 1. Dünya Savaşı, Çanakkale ve Kurtuluş savaşları vermek zorunda kalan bir ulus ve ardından kurulan yeni bir devlet. Milletimiz çok büyük zorluklar çekti. Şehitler, gaziler verdi. İstiklal Marşımız ülkemizin oluşumunda insanların içinden gelen ve bizi biz yapan bir değerdir" dedi.
Milli marşın belirlenmesi için açılan yarışmaya yüzlerce eser katıldığına işaret eden Vali Mustafa Malay da, "Yüzlerce eser arasında seçilen bugünkü marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, o günün şartlarında çok büyük maddi bir değer ifade eden 500 liralık ödülü almayarak orduya bağışlamıştır" şeklinde konuştu.
Herkesin bu ülkeye ve bayrağına sahip çıkması gerektiğinin altını çizen Vali Malay, şunları söyledi: “İstiklal Marşımız, milletimizin ruhuna vurulmak istenen zincire karşı bir haykırış olarak doğmuştur. Tarihten beri her zaman hür ve bağımsız yaşayan Türk milleti işgale boyun eğmeyeceğini kısa sürede gösterdi. İşte İstiklal Marşımız milletimizin tarihine yakışır, varlık ve birliğimizin kanıtı, ulusal onurumuzun simgesidir. Şanlı bayrağımızla yan yana algıladığımız İstiklal Marşımızı öğretmeyi, okumayı ve okutmayı, yüreğimizi kıvançla dolduran bir görev kabul ediyoruz. Herkes İstiklal Marşı'nı bu coşkuyla okurken, ülkenin sokakta bulunmadığını, sınırlarının cetvelle çizilmediğini artık kavramalıdır”
Konuşmaların ardından, öğrenciler tarafından hazırlanan İstiklal Marşı'nın mecliste kabulünü konu alan bir gösteri sunuldu. Milli mücadele yılları ve Kurtuluş Savaşı'nın hangi şartlarda kazanıldığı ve merhum milli şair Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nı nasıl yazdığı anlatıldı. Günün önemiyle ilgili düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildiği törenin sorununda Atatürk Lisesi öğrencilerinin sahnelediği Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı'nın yazılmasını anlatan drama ise izleyicileri duygulandırdı.