Almanya'da yaşayan Müslüman göçmenleri eleştirdiği ''Almanya Kendini Yok Ediyor'' adlı kitabıyla gündeme gelen ve Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa etmek zorunda kalan Thilo Sarrazin, halktan gördüğü büyük duygusal desteğin kendisini bazen endişelendirdiğini söyledi.

Sarrazin, ''Frankfurter Allgemeine Zeitung'' gazetesinde yayınlanan röportajında, Potsdam kentinde düzenlenen bir okuma etkinliği sırasında bir gencin kendisine, kitabının aşırı sağcılara yarayıp yaramadığını sorduğunu ve salondaki diğer dinleyicilerin söz konusu gence tepki gösterdiğini belirtti.

Sarrazin, ''Kitabıma yönelik bazı şiddetli saldırılardan dolayı duygusal açıdan kabul görmem bana cesaret veriyor, ancak olumlu duyguların yoğunluğu da beni biraz endişelendiriyor'' dedi. Sarrazin cevabında, ne doğru soruların, ne de doğru yanıtların yanlış çevreler tarafından dile getirilmemesi gerektiğini söylediğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, gazeteye yaptığı açıklamada, kendi kitabını okumaya niyeti olmadığını söylediğini, Almanya Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Axel Weber'in de kendisine benzer bir yanıt verdiğini ifade etti.

Thilo Sarrazin, Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un da 3 Ekimde iki Almanya'nın birleşmesi vesilesi ile yapacağı konuşmada kitabına değinip değinmeyeceğini bilmediğini söyledi.

Almanya'da yaşayan Müslüman göçmenlerin topluma uyum sorunlarının etnik kökenlerinden değil, öncelikle kültürel nedenlerden kaynaklandığını savunan Sarrazin, araştırmalara göre zekanın, insanların yer aldığı sınıflara paralel olarak geliştiğini, bu nedenle büyük yeteneğe sahip insanların genelde üst ya da iyi durumda olan orta sınıflardan çıktığını bildirdi.

Her insanın, yaşadığı çevreden, hayatı boyunca gördüğü teşviklerden oluşan bir genetik potansiyeli olduğunu ifade eden Sarrazin, ''Ben eğitimin gücüne inanıyorum, buna en iyi örnek de benim. Ancak her insanın belirli bir eğitim sınırının olduğuna da inanıyorum, bu da herkeste farklı'' diye konuştu.

Almanya'da eğitimsiz insanların sayısının artmakta olduğuna işaret eden Sarrazin, herkesin kendi potansiyelini geliştirebilmesi için tümüyle fırsat eşitliğine dayalı bir eğitim politikasının geliştirilmesini istediğini kaydetti.

A.A.