Tüzük gereği son defa milletvekili seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisinden sonraki döneme yönelik hazırlık içeren yeni kabine arayışında olduğu belirtiliyor. Dün hükümetin son Bakanlar Kurulu’nu toplayarak Çankaya’ya çıkan ve teamüllere uygun olarak istifasını sunan Erdoğan’ın partisinin MYK ve MKYK toplantısını yapmasının ardından kısa süreli tatile çıkarak kabineye son şeklini burada vereceği öğrenildi.  
 
Kabineye teşekkür etti
60. Hükümet’in son Bakanlar Kurulu, dün Erdoğan başkanlığında toplandı.  Toplantıya milletvekili listelerinde olmayan Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Aydın da katıldı. Erdoğan, 5 saat süren toplantıda bakanlarla tek tek tokalaşarak hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Erdoğan’ın toplantının başında bakanlara yaptığı konuşmada, “Bugün (dün) bildiğiniz gibi istifalarımızı Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Cumhurbaşkanımıza istifalarımızı sunduktan sonra malum yeni kabine kuruluncaya kadar göreve devamımızla ilgili, bugüne kadar uygulaması böyle, tekrar bizi bu noktada görevlendirmesi olacak. Bundan sonraki süreçte Bakanlar Kurulu olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dediği belirtildi.
Erdoğan, toplantının ardından Köşk’e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e istifasını sundu.  Gül-Erdoğan görüşmesi Bakanlar Kurulu toplantısının uzaması nedeniyle planlanandan 45 dakika geç başladı. Daha sonra Ak Parti Genel Merkezi’nde MYK’yı toplayarak seçim sonuçlarını değerlendiren ve yol haritasını tartışan Erdoğan, bugün de MKYK’yı toplayacak. Erdoğan’ın daha sonra ailesiyle birlikte kısa süreliğine tatile çıkması bekleniyor. Erdoğan’ın bu tatilde yeni kabinesini belirlemeye yönelik çalışmalar yapacağı belirtildi.
 
İnce ayar ve tartışmalar
Erdoğan’ın yeni kabinesinin hem Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihine hem de başkanlık sistemi tartışmalarına hazırlık niteliğinde olacağı kulislerde konuşuluyor. Ak Parti içinde Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 5 yıl olması gerektiğini savunanlar olduğu gibi, 7 yıl olduğunu savunanlar da bulunuyor. Sürenin 5 yıl olarak belirlenmesi halinde gelecek yıl Köşk için yeniden sandık başına gidilecek. 7 yıl olması halinde ise 2014’te yerel seçimle birlikte çifte sandık  kurulacak.
Erdoğan’ın  kendisinden sonrasını hesaplayarak kimi isimlere kabinede kritik koltuklar verebileceği belirtiliyor. Bu isimlerin başında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu öne çıkıyor. Davutoğlu’nun Dışişleri’nde kalabileceği ya da Başbakan Yardımcısı olabileceği belirtiliyor.
Erdoğan’ın, Bülent Arınç’ın da aralarında olması beklenen Başbakan Yardımcılığı görevine getireceği 4 ismin de gelecek döneme yönelik mesajlar içereceği ifade ediliyor. İsmi TBMM Başkanlığı için geçen Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun, Başbakan Yardımcısı olarak da atanabileceği kulislerde konuşuluyor. Böylece bir kadın vekil ilk kez Başbakan Yardımcılığı görevi yürütecek.  
 
Günay, Yıldırım ve Ergun
Erdoğan’ın özellikle sahil kesimlerindeki oy artışı nedeniyle bazı bakanları ödüllendirebileceği belirtiliyor. Bu isimlerden Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı Başbakan Yardımcılığı görevine getirebileceği kulislerde konuşuluyor.  Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da kabine de kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.  İçişleri Bakanı olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün ismi öne çıkıyor.
 
 
 
Köşk’e çıktı
Erdoğan, Çankaya Köşkü’ne, elinde dosya çantasıyla çıktı. Çankaya Köşkü’nden yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün (dün) Erdoğan tarafından sunulan Bakanlar Kurulu’nun istifasını kabul etmiştir. Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu’nun, yeni hükümet kurulana kadar göreve devam etmesini istemiştir” denildi.
 
milliyet