Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Türkiye'de futbolu yaygınlaştırmayı amaçlayan 'HERKES için FUTBOL' projesi kapsamında Kuşadası Belediyesi tarafından Pro-Active Spor Organizasyonu işbirliğiyle ve Adidas'ın sponsorluğunda gerçekleştirilen 1. Uluslararası Kuşadası Kupası futbol turnuvası sona erdi. 1-1 biten final maçında Beşiktaş'ı penaltılarla 5-4 mağlup eden Chelsea 1. Uluslararası Kuşadası Kupası'nın sahibi oldu.
Chelsea, Middlesbrough, Porto, PSV Eindhoven, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi önemli kulüplerin de aralarında bulunduğu takımların katılacağı futbol turnuvasında geleceğin yıldızları tam anlamıyla futbola doyurdu. Avrupa'nın ve Türkiye'nin minik devlerinin mücadele ettiği turnuva 1 Nisan tarihinde start aldı. 4 gün boyunca Kuşadası'nda 7 farklı ülkeden 64 takımda yer alan geleceğin yıldızları, futbolun birleştirici gücü etrafında bir araya geldi. Elit Kategori grup ve sıralama maçları Kuşadası
Belediyesi Özer Türk Stadyumu ve Hotel Adakule çim sahalarında, Premier Kategori grup maçları Kuşadası TFF suni çim sahalarında oynandı. Zorlu ve çekişmeli geçen maçların ardından rakiplerini eleyen Chelsea ve Beşiktaş elit takımları final oynamaya hak kazandı. Adakule Oteli çim sahasında oynanan ve Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün'ün başlama vuruşuyla başlayan final maçı da son derece büyük bir çekişmeye sahne oldu. Beşiktaş Tugay Yavuz'un 6. 11. dakikada attığı golle ilk yarıyı 1-0 önde kapadı.
Maçın son saniyesinde Jeremi Boca'nın bulduğu golle eşitliği sağlayan Chelsea maçı penaltılara götürdü. Penaltılarda Beşiktaş'a 5-4 üstünlük sağlayan Chelsea, ilk kez düzenlenen 1. Uluslar arası Kuşadası Kupası'nın sahibi oldu. Turnuva'da üçüncülüğü ise Turgutluspor'u 2-0 mağlup eden Fenerbahçe elde etti.
1.Uluslararası Kuşadası Kupası'nın ödül ve kapanış töreni ise Kuşadası Belediyesi İsmail Cem Barış ve Dostluk Meydanı'nda gerçekleşti. Turnuvada yer alan tüm takımların yanı sıra yerli ve yabancı tatilcilerin de izlediği kapanış töreni muhteşem görüntülere sahne oldu. Premier kategoride Buca Genç Futbol Akademisi ve Samsunspor takımları "oyuna saygı" ödülü kazanırken, Elit kategorideki "oyuna saygı" ödülü ise Meddlesbrough takımına verildi. Turnuvanın umut vadeden kaleci ödülünü PSV Eindoven'den Yannick
Van Osch kazanırken, gelecek vadeden takım ödülü ise Azerbaycan Gebele takımına verildi. Turnuvanın gol kralı ödülünü Chelsea'den Jeremy Boca alırken, turnuvanın parlayan yıldızı olarak ise Porto takımından Rogerio Silva seçildi. Turnuvanın dördüncüsü Turgutluspor'a ödülünü Kuşadası Belediye Meclis Üyesi Murat Saraç, üçüncü Fenerbahçe'ye ödülünü Kuşadası Gençlikspor Başkanı Nuri Koyunsev ve ikinci olan Beşiktaş'a ise ödülünü Aydın İl Genel Meclis Üyesi Zekeriya Diner verdi. Turnuvanın şampiyonu olan Chelsea
ise kupasını Kuşadası Belediye Başkanı M. Esal Altungün'ün elinden aldı. Konfeti ve alkış yağmuru altında ilk kez düzenlenen 1. Uluslararası Kuşadası Kupası'nı kazanan Chelsea, meydanı dolduran sporseverlerin yoğun tezahüratlarıyla karşılaştı.
Turnuvanın kapanışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, ilk kez düzenledikleri turnuvanın amacına ulaştığını belirterek, "Hedefimiz Kuşadası'nı spor turizminde arzulanan noktaya getirmek. İlk kez düzenlediğimiz uluslararası turnuva amacına ulaştı. Bu turnuvayı geleneksel hale getireceğiz. Avrupa ve Türkiye'nin minik devleri 4 gün boyunca bizleri futbola doyurdu. Geleceğin yıldızlarını Kuşadası'nda ağırlamaktan son derece mutlu olduk" dedi.
Büyük ilgi gören turnuva, Kuşadası'nın simgelerinden el heykeli önünde çektirilen hatıra fotoğrafı ile son buldu. -iha