Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, henüz yayınlanmayan belgeler arasında Hamas liderlerinden Mahmud El Mebhuh suikasti ve 2. Lübnan savaşıyla ilgili istihbarat bilgilerinin de bulunduğunu, ayrıca İsrail ile ilgili ellerindeki bütün belgeleri yayınlayacaklarını kaydetti.

El Cezire televizyonunun internet sitesinde yer alan habere göre, kanalın "Bila Hudud" (Sınırsız) programına katılan Assange, ABD'nin Doha büyükelçiliğinden 17 bin civarında diplomatik kriptonun gönderildiğini ve bu kriptoların çoğunda Katar isminin geçtiğini söyledi.

Assange, kriptolarda, iki ABD görevlisinin El Cezire televizyon kanalından çok rahatsız olduklarını ancak zamanla herşeyi kabullenmeye başladıklarını belirttiklerini ifade etti.

Belgelerin birçoğunda El Cezire kanalının Genel Müdürü Vaddah Hanfer'in isminin geçtiğini de belirten Assange, belgelerde, kanal görevlileriyle büyükelçilik yetkililerinin sık sık görüştüklerini ve bu görüşmelerde büyükelçilik çalışanlarının, kanal yetkililerinden bazı isteklerde bulunduklarının yer aldığını anlattı.

Assange, kriptolarda ABD'lilerin Katar'dan çok şikayet etiklerini, bazı konularda endişe duyduklarını kaydetti. El Cezire'nin yorumunda, ABD'nin endişelerinin, Katar'ın İran'la yakınlaşmasından endişe ettiği ifade edildi.

Jullian Assange, ellerinde Arap ülkeleriyle ilgili binlerce belgenin bulunduğunu söyleyerek, "Sudan, Yemen Mısır, Tunus Libya ve diğer Arap ülkeleriyle ilgili binlerce belge elimizde" ifadesini kullandı.

Assange, Mebhuh suikasti ve 2. Lübnan savaşıyla ilgili istihbari bilgilerin de yer aldığı, İsrail ile ilgili belgelerin sadece yüzde 1-2'sini yayınladıklarını, ellerindeki tüm belgeleri yayınlayacaklarını ifade etti.

Hamas liderlerinden Mahmud El Mebhuh, 20 Ocakta Dubai'de bir otelde öldürülmüştü. Olayın zanlılarının, bazı Avrupa ülkelerinin pasaportlarını taşıdığı belirlenmişti.

A.A.