Dünyaca ünlü matematikçi John Nash ve Nobel Ödüllü Eric Maskin, Reinhard Selten ve Roger Myerson İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Oyun Teorisi Dünya Kongresi 2012' kapsamında Nobel Paneli'nde bir araya geldi.

Panelde salonu dolduran bilim adamları, öğrenciler ve katılımcıların sorularını yanıtlayan dört ekonomist günlük ekonomik konulardan oyun teorisinin sosyal bilimlerdeki kullanım alanlarına kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu. Ancak panele damgasını vuran Nobel Ödüllü Roger Myerson'ın 1994 yılında oyun teorisi kuramıyla Nobel alan John Nash ve Reinhard Selten'a yaptığı teşekkür oldu.

'Nash'e müteşekkirim'

Myerson konuşmasında, 'Nash ve Selten'ın çalışmaları sayesinde biz bilim adamlarının hayatları değişti. Oyun teorisi onlardan sonra tüm sosyal bilimlerde görünür hale geldi, onlara müteşekkiriz' dedi. 26 Temmuz Perşembe gününe kadar İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde sürecek olan kongrede 550'ye yakın sunum yapılacak. İstanbul Bilgi Üniversitesi çok sayıda başarılı üniversiteyi geride bırakarak Oyun Teorisi Cemiyeti tarafından her dört yılda bir düzenlenen bu bilimsel buluşmaya ev sahipliği yapma hakkı kazandı.

'Oyun Teorisi' Nedir?

Başlangıçta uygulamalı matematik dalında zorlu bir alan olarak geliştirilen Oyun Teorisi, geçen yüzyılın ikinci yarısı itibarıyla ekonomi için de esaslı bir araç haline gelmiş; günümüzde Bilgisayar Bilimi, Siyaset Bilimi, Yönetim Bilimi, Sosyoloji, Nörolojik Bilimler, Felsefe ve Biyoloji gibi çeşitli alanlarda uygulanıyor. Oyun Teorisi Cemiyeti, her dört senede bir uluslararası ve geniş katılımlı bir kongre düzenliyor. Bir önceki kongre 2008'de Northwestern Üniversitesi'nde düzenlenmişti.

Akşam