KAYSERİ Müftüsü Şaban İşlek imamlardan teravih namazını hızlı kıldırmamalarını istedi: “Teravih namazının Ramazan ayında önemli bir yeri vardır. Namaz tadili erkan (kurallara uygun) ile kılınmalı. Çünkü namazda ayetler okunacak, rüku ve secde de dua edilecektir. Bunların hepsi birbirine girmemeli. Bizim görevli arkadaşlarımızın namazı tadili erkan ile kıldıracaklarından şüphem yok. İmamlarımızın hepsi değerlidir. Ancak, yanlışın yanında olmayız. Teravih namazı kullarına uygun kıldırılmalı. Zaten il ve ilçedeki görevli murakıplarımız ve diğer görevlilerimiz kontrol edecekler. Gerekirse imamları uyaracaklar.”

"Memura zekat" sorusu

Bir gazetecinin bazı kesimlerin "Memurlar zekat verilecek duruma geldi" açıklamaları olduğunu hatırlatması üzerine de Müftü Şaban İşlek, “İslam dininde, zekat verecekler ve alacaklar bellidir. Şimdi kastettiğiniz kişiler, bu soruyu önce kendilerine, kendi vicdanlarına sormalı. Maaşla çalışanlar olduğu da unutulmamalı” karşılığını verdi.

"Denize girmek orucu bozmaz"

İZMİR İl Müftü Yardımcısı İlyas Öztürk, yaz tatiline denk gelen Ramazan ayında denize girmenin ve her ne kadar İslami tesettür kurullarına uygun olmasa da mayo giymenin, orucu bozmayacağını söyledi: “Yaz ayına denk geldi diye oruç ibadetini magazinleştirmemek lazım. Orucu bozan koşullar bellidir. Tatil ortamında da bu koşullara uyarak ibadetimizi yapabilir iz. Oruçluyken denize girmek veya mayo giymek ibadeti bozmaz. Su yutmamaya özen gösterin. Eğer mümkünse iftardan sonra denize girin. İbadeti tehlikeye düşürecek mekanlardan kaçının.”

Paylaşmayı unuttuk

Günümüzde bireysellik ve çıkar ilişkilerinin ön plana çıktığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, “Öyle bir koşuşturma ve maddileşme içinde yaşıyoruz ki artık birbirimizi göremez olduk” dedi...

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dün Ramazan hazırlıklarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Şiddet, terör, ülkelerin işgali, insanoğlunun acımasızlığı, sosyal dengenin altüst olması, maddi değerlerin öne çıkması ve hazzın en üst sıraya oturmasının, insanların umudunu tükettiğini belirten Bardakoğlu, “Dinler bile bu hengamede stratejik araçların, yayılmacılığın, uluslararası hesapların en genel geçer aracı haline geldi” dedi. Ramazanın sadece oruç ve ibadet mevsimi olmadığını belirten Bardakoğlu, “Oruç bir aç kalma ibadeti değildir. Aç kalma, işin sadece ilk basamağı ve maddi kısmıdır. Onun daha ötesinde bütün bedenimizle, duygularımızla, benliğimizle orucu tutabilmek önemlidir. Oruçta asıl amaç; dilimizin, gönlümüzün, kulaklarımızın, tefekkür dünyamızın oruçla bütünleşmesi ve niçin oruç tuttuğumuzu fark ederek Rabbıyla buluşmasıdır” diye konuştu.

En büyük ibadet tefekkür

Herkesin, ömrünü bir koşuşturmayla geçirdiğini, hayatın akışının insanı sürüklediğini ifade eden Bardakoğlu, ramazanın koşuşturma içerisinde yitirdiğimiz değerleri, insanın kendisini fark etmesinin zamanı olduğuna işaret etti. Allah"ın, belli zaman dilimlerinde duraklayıp insanın kendisini sorgulama zamanları lütfettiğini anlatan Bardakoğlu, “Ramazanda en büyük ibadet tefekkürdür, Kur"an ile buluşmadır” dedi.

Bu yılki Ramazanda “Paylaşmak Güzeldir” temasıyla kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini kaydeden Bardakoğlu, her ramazanda orucun, ibadetin anlamı üzerine bir tema işleyeceklerini anlattı. Bardakoğlu, şunları söyledi:

Paylaşmak güzeldir

“Artık günümüzde bireysellik, çıkar ilişkileri hayli ön plana çıkmış ve adeta dünyevileşme, maddileşme bütün hayatımızı belirleyici hale gelmiştir. Öyle bir koşuşturma, dünyevileşme ve maddileşme içinde yaşıyoruz ki artık birbirimizi göremez, fark edemez olduk. Biz dünyaya, mal ve servete hükmedecekken dünya, mal ve servet bize hükmetmeye başladı. İftar ve sahur sofraları bize küçük bir hatırlatma yapıyor. Elimizdeki ekmeği, kabımızdaki çorbayı, dilimizdeki duayı aynı sofrada bulunanlar olarak paylaşmayı bize öğretiyor.”

Dünyada yaşanan kaosların insanların umudunu tükettiğini belirten Bardakoğlu, “Bu hengamede biz paylaşmayı tekrar hatırlayalım arzu ettik. Paylaştıkça zengin oluruz. Her rekatta okunan Fatiha Suresi"nde "ben" diye değil "biz" diye dua edilir. Artık benden geçip bize yükselebilen, biz idrakinde bir toplum olmamıza ihtiyaç var” dedi.

Bardakoğlu, Hac konusunda gereken tedbirlerin alındığını da sözlerine ekledi.

Günde 15 saat oruç tutulacak

11 ayın sultanı Ramazan"da, bugün ilk teravih namazı kılınacak, gece yarısından sonra da sahura kalkılacak. Ramazan ayı, ay takviminin 355 gün çekmesi nedeniyle, 33 yıl aradan sonra tekrar yaz aylarına denk gelmeye başlıyor. Önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak Ramazan"da, bu yıl günde yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Her geçen yıl oruçlu geçen süre de artacak. Ramazan ayının hazirana denk geldiği 2015"te ise 16 saate yakın oruç tutulacak. Ramazan"da ilk iftar, Ankara"da saat 19.47"de, İstanbul"da saat 20.04"te, İzmir"de saat 20.07"de, Çanakkale"de saat 20.13"te, Hakkari"de ise saat 19.00"da yapılacak.

Ramazan"da izin yok

Ramazan dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli hazırlıklar yaptı. Buna göre, ramazan süresince zorunlu olmadıkça hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek, görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmaması yönünde çaba harcanacak. Müftülüklerce Ramazan"a özel vaaz ve irşat programları hazırlanacak. Camilerde elektrik, ısıtma ile ses cihazları, cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak. Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. Camilerin, şadırvanların ve cami tuvaletlerinin temizliği yapılacak, ayrıca camilerin havalandırılmasına ve limaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecek.

İftar topu yerine ses bombası

Ramazan"da iftar ve imsak vakitlerini bildirmek için geleneksel olarak kullanılan kurusıkı top atışların yerini ses bombaları aldı. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) bir süre önce kara barut imaline son verince, bazı kent merkezlerinde ve ilçelerde Ramazan ayında kullanılan ve kurusıkı atış yapan eski toplar kullanılamaz hale geldi. Barut bulamayan ve top atışı yapamayan belediyeler, çareyi ses bombaları kullanmakta buldu. Havai fişek ve ses bombası ithalatçılarından Mevlüt Özdemir, Ramazan"ın yaklaşması nedeniyle satışların canlandığını ve çok sayıda belediyeye ses bombası sattıklarını söyledi. Özdemir “İthal ettiğimiz ses bombaları, en çok Ramazan ayında iftar ve imsak vakitlerini bildirmek için kullanılıyor. Ramazan"da top atma geleneği artık ses bombası atma geleneği olarak sürüyor” dedi. Proteknik malzeme olarak adlandırılan havai fişek, ses bombası ve diğer patlayıcıların satıcılığını yapan Hasan Nayman ise bu tip malzemeleri sadece belgesi olan kişilerin ateşleyebileceğini söyledi.

Vatan