Geçen hafta İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen’in 27.06.2019 tarihinde yaptığı açıklamalar Aydın’a bomba gibi düştü.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen ne dedi?

Sayın Özhan Şen, incirde sıfır olması gereken kükürt oranının yüzde 15'e çıktığını belirterek, kuru meyve ihracatının olumsuz etkilenmemesi için jeotermal enerji tesisi bulunan bölgelerde denetimlerin artırılmasını istedi. Jeotermal enerji üretimi sırasında zararlı minerallerin doğaya yayıldığını belirten İTB Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen, denetimler yapılmazsa kuru incir ihracatının risk altında olduğunu söyledi. Toplam incir alanlarının yüzde 73'üne sahip Aydın'da denetimler yapılmadığı için jeotermal enerji buharının ve sıcak suyun doğa ile derelere salındığını belirten Şen, "Bu buharın içindeki fosfor, kükürt gibi her türlü mineral de doğaya yayılıyor. İncirde kükürt ölçümü yapıldığında yüzde 15 çıkıyor. Oysa sıfır çıkması lazım. Denetim yapılmaması büyük sorun" dedi.

ozhan-sen.jpg

Yıllardan beri dile getirdiğimiz bu gerçeğin, Aydın dışından bir kişinin, bir kez daha verilere dayanılarak ifade edilmesi soğuk duş etkisi yarattı.

Bu açıklamanın ardından 28.06.2019 tarihinde Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. İhraç edilen incirde yüzde 15 oranında kükürt bulunduğunu aktaran Ülken, bu değerin sıfır olması gerektiğine dikkat çekerek jeotermallere karşı gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Sayın Hakan Ülken’in paylaşımı aynen şöyle: “AYTO olarak onlarca kez Jeotermal tesislerin insan sağlığı ve çevreye verdiği zararların yetkili yerel ve genel dinamikler tarafından araştırma ve denetimlere tabi tutulmaları gerektiğini ifade etmiştik. Son olarak ihraç edilen incirimizde yüzde 15 kükürt bulunduğu yönündeki gelen bilgiler ürkütücüdür. Bu değer incirde sıfır olması lazım. Tekrar ve şiddetle ifade ediyorum ki bu gidiş gidiş değildir. Gerekli önlemler acilen alınmalıdır.”

Aydın’ın havası, suyu ve toprağı hızla jeotermal santrallerden doğaya salınan atıklarla zehirlenirken, insanları ölürken, incir zeytin ve tarımı yok olurken Aydın Valisi bu konuda ne yapıyor? Defalarca sordum, bir kez daha soruyorum.

Aydın’daki çevre kirliliği verileri ilgili olarak her yerden, hızla olumsuz bilgiler geliyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının 29.04.2019 tarihine ait hava kalitesi raporları kurumun resmi web sitesinde yayınladı. Sabah saat 09.00 itibariyle Hava Kalitesi İndeksi (HKİ) 499 olarak ölçülen Aydın, tehlikeli grupta yer alan tek il oldu. Hava kalitesi ciddi sağlık etkilerine neden olabilecek seviyedeki tek il olan Aydın'ı, hassas HKİ grubunda yer alan Muğla, Denizli ve Eskişehir illeri takip etti. Bu dört ilin dışındaki illerin hava kalitesi iyi ve orta HKİ olarak sıralandı.

 

hava-kalitesi-izleme.jpg

Bu konuda Aydın Valisinden bu konuda da herhangi bir açıklama gelmedi.

Aydın’da yaşanan çevre kirliliği ile ilgili olarak çalışma yapmak birincil olarak kimin görevidir?

Devletin ve Aydın Valiliği’nin.


11.03.2019 tarihinde yayınlanan yazımız ile Germencik’te faaliyette olan jeotermal elektrik santrallerinin ruhsatları olup olmadığını, var ise kimin verdiğini, santraller ruhsatsız ise bu santraller hakkında ne yapıldığını sormuştuk.

Bu yazının yayınlandığı ana kadar Aydın Valiliği’nden yanıt gelmedi.

Halen ilgili kurumlar tarafından ısrarla resmî açıklama yapılmasa da, Germencik’te faaliyette olan santrallerin %80’nin “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” ile “iskan ruhsatı”nın olmadığı ortaya çıktı.

Aydın’da küçücük bir lokantayı bile “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” ile “iskân ruhsatı” olmadan açamazken, nasıl oluyor da koskoca jeotermal elektrik santralleri 10 yıldan beri “işyeri açma ve çalışma ruhsatı” ile “iskan ruhsatı” olmadan çalışabiliyor?

 

Bitti mi? Hayır bitmedi!

18.02.2019 tarihli yazımla Germencik Alangüllü yöresindeki binlerce zeytin ve incir ağacının kurumasından sonra Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu alanda yeraltı sularında ve sulama sularından numune alarak ölçüm yaptığını ve sonuçlarının açıklanmadığını yazmıştım.

İncelemeyi yapan kimdi?

Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü.

Peki alınan numunelerin tahlili sonuçları nasıl?

Yeraltı sularındaki Bor oranı 9 ppm.

Yeraltı sularında ve sulama sularında normal koşullarda en fazla ne kadar bor bulunması gerekiyor?

Normal koşullarda yeraltı sularında ve sulama sularında 1,0 -1,5 ppm bor bulunması gerekiyor. Bunun üzerindeki değerler zarar verici nitelikte kabul ediliyor.

Sonuç olarak, Germencik Alangüllü yöresindeki yeraltı sularında ve sulama sularında normal olması gereken değerlerden, 4-5 kat fazla Bor tespit edilmiş durumda.

Aydın Valiliği, bu sonuçların ortaya çıkmasından sonra derhal önlem alarak, sorumluların tespiti ve cezalandırılması için ne yaptı?

Aydın Valiliği’nin yeraltı ve sulama sularının hızla kirlenmesi karşısında herhangi bir önlem aldığına ilişkin bir bilgiye ulaşamadık. Yine sorumluların tespiti ve haklarında Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca yasal başvurularda bulunup bulunulmadığı hususunda bir açıklama yapılmadı.

Fakat Aydın Valiliği hemen bir şey yaptı! Aydın Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlilerine bu tahlil sonuçlarının açıklanmasını yasakladı.

Tüm denetim, inceleme ve önlem alma görev ve yetkisi Aydın Valiliği’ne ait.

 

Aydın Valisinin görevi, kapı kapı dolaşarak jeotermal elektrik santrallerinin savunmasını yapmak değildir.

Aydın Valisi’nin, Anayasa’nın 56 maddesi başta olmak üzere, yasalarla belirlenen görevlerini yapması gerekmektedir.

 

Anayasa’nın 56.maddesi;

“Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.

Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.
Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir.”
hükmünü içermektedir.

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!