Değerli Okuyucularım Aydın ilinde olaylar çok dar çerçevede değerlendiriliyor. Bu değerlendirme İstanbul gibi metropol bir şehrin sanayisi şehir yaşamı ihracatı ithalatı Türkiye bütçesinin yüzde 70’ini kontrol eden bir şehirde en büyük basın kuruluşlarının olduğu yerden baktığımda Aydın ili bir kısır döngü içinde.

Maraşlı KİPAŞ Holding Aydın’da 1,5 Milyar dolar yatırım yapıyor, Güriş en az onun kadar yapıyor, Kaanlar 1000 ton süt işleyen tesis kuruyor, 200 milyon dolara Seval Kablo 250 milyon dolarlık Buharkent’te tesis kuruyor. Ancak Aydın merkezle firmalardan bu kapasitede Jantsa hariç, yatırım yapan yok.

Son zamanlarda jeotermal üzerinden Sayın Özlem Çerçioğlu’na mahalle baskısı kurulduğunu düşünüyorum.

Jeotermal, bu Ülkeye faydalımı dünyada kullanılıyor mu önce ona bakalım,

Temiz enerji olarak dünyada kabul gören jeotermal enerji, elektrik üretiminden tarımda seralara gaz olarak sanayide kaplıca turizminde şehirlerin ısıtılmasında kullanılan bu enerjinin Başkenti Aydın’dır.

Bugün Türkiye elektrik enerjisinin bir kısmı bu enerji tarafından elde edilmektedir. Bu milli enerji üretimi sebebiyle milyarlarca dolar DOĞAL GAZ ÇEVRİM ELEKTRİK SANTRALLARI sırf jeotermal santrallar yüzünden büyük kısmı kapatılmıştır.

Geçen Hafta jeotermal enerji üretim alanında yatırımlarını sürdüren Güriş'in enerji grubu Mogan Enerji Yatırım Holding tarafından, Aydın’ın Germencik ilçesinde kurulan 50 MW gücündeki EFE 8 Jeotermal Enerji Santrali devreye alındı.

EFE 8 Jeotermal Enerji Santrali, türbin ve ilgili tüm ekipmanların montajı ve devreye alınması 38 günde tamamlandı.

Milli kaynaklar kullanılarak faaliyete geçen santralde üretilecek 400 milyon kWs temiz elektrik, yıllık 15 milyon dolarlık gaz ithalatının yerini alarak 170 bin hanenin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak.

 

Bu gün ülkemiz muazzam bir su sıkıntısı çekiyor. Belki önümüzdeki yaz bir sürü hidroelektrik santrali elektrik üretimi yapamayacak.  

O zaman sanayinin çarkları nasıl dönecek?

Bir jeotermal firması “Ahmet Bey bir köy yolunun altından JEOTERMAL KUYUSU boru hattını geçirmek istiyoruz maalesef ilgili mercilerden gerekli onayı almamız yıllarca sürüyor” dedi. 

  

Petrol boru hatları milyonlarca KM uzunlukta Türkmenistan’dan İskenderun’a getirilirken bir problem çıkmıyor ama Aydın ilinin herhangi bir köy yolunun altında geçecek boru hattı  için kıyamet koparılıyor.

Veya Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’na jeotermal üzerinden her türlü baskı kuruluyor.

Aydın iline kış aylarında evlerde kalorifer ısınmasında hala Rusya nın 11 nci sınıf kömürü ile ısınma yapılıyor.

Bu şekilde Aydın ili leş gibi kömür kokusundan durulmuyor.

 

Günümüzde İstanbul Ankara bir sürü şehir kömür ile ısınmayı bırakmış iken bu doğal gaz sevicileri kömür için bir şey söylemiyorlar ancak Aydın jeotermal gibi enerjiden faydalanamıyor.

Bu kış aylarında 100 metrekarelik bir evin doğalgaz faturası 600 TL geliyor. Jeotermal ile ısınsa 150 TL gelecek. Örnek mi hemen yanı başımızda İzmir Balçova Denizli Sarayköy jeotermal ile ısınıyor ve bu parayı ödüyor.

Türkiye, dünyanın jeotermal enerjiden elektrik üreten ve jeotermalle konut ısıtmacılığı yapılan ilk beş ülkesi arasında bulunuyor.

2020 yılında aylık 4 milyona yakın hanenin tükettiği elektriği üretirken, 116 binden fazla konutun ısıtılmasını jeotermal enerji, doğadan aldığını yeniden doğaya veriyor.

Bu 116 bin konutun içinde Aydın ili yok ne kadar acı bir şey.

Özlem Çerçioğlu’na jeotermal konusunda muhalefet ediyorlar.

Esasında Sayın Özlem Çerçioğlu da bu enerjinin nimetlerinden Aydın halkı faydalansın ister. Sırf bu yüzden Sultanhisar jeotermal yatağını satın aldı. Satışa çıkarılan ÇİFTLİK sahası jeotermal yatağını da almak istedi ama satışa Aydın Büyükşehir Belediyesi sokulmadı.

Jeotermaller konusunda çevreciler ve taraflar bir araya gelip bu enerjiyi halkın sağlığı göz önüne alınarak oturup makul olarak konuşulsa olmaz mı?

Jeotermalcilerin hataları yok mu, tabi var.

Ama bunlar çözülmesi için herkes sağduyulu olmalı.

Çünkü bu enerji dünya var oldukça, var olacak.

Jeotermal enerji kaynakları, hava şartlarından bağımsız olarak haftanın yedi günü, günde 24 saat elektrik üretiyor.

Bir jeotermal santralin üreteceği enerji önceden belirleniyor, dış etkenlerden etkilenmediği için de enerji planlamalarını dikkate değer bir doğrulukla kolaylaştırıyor ve yenilenebilir enerji santralleri arasında kurulu gücüne en yakın enerjiyi üretebiliyor.

Küresel ısınmanın etkisiyle artan soğutma ihtiyacının karşılanması da yine jeotermal enerjiyle mümkün olmakta.

BUHARKENT Belediye Başkanı Sn. Mehmet Erol ile konuştum.

“Ahmet Ağabey, Buharkent’te BuharJEST A.Ş kurduk Buharkent’e 2000 konut ısıtacağız. Şu an 100 M2 Ev Doğal gaz ile 600 TL ile ısıtılıyor. Jeotermal enerji ile 150 TL ısıtacağız Sarayköy, Sandıklı, Balçova, Gönen, Simav, Sorgun, Yozgat, Güre bu enerji ile ısıtılıyor. Niye biz bundan faydalanmayalım. Önümüzdeki aylarda yapılacak Büyükşehir Kanunu değişikliğini bekliyoruz.”

Sayın Özlem Çerçioğlu, gelin bunun önünü siz açın, seçim vaadinizde bu var. Vali Recep Yazıcıoğlu gibi devrimci olun Sayın Başkan.

Bazı çevreler bir dönem İstanbul Boğaz Köprüsünü de istemediler. NE OLDU?

Ayrıca Avrupa’da yüzlerce atom santralı var.

Peki, Türkiye’de bir tane var mı?