Aydın'da düzenlenen jeotermal toplantısında, Türkiye'nin maden açısında dünyanın şanslı ülkeleri arasında bulunduğunu bildiren Üzer, dünyada ticareti yapılan 90 madenden 77'sinin Türkiye'de bulunduğuna dikkati çekerek, 27 madenin bugünkü bilgilere göre yeterli miktarda olmadığını dile getirdi.
Türkiye'de yapılan toplam sondajın 1 milyon metreyi geçtiğini aktaran Üzer, ''Ama bu da yetersiz. Türkiye'de yer altındaki kaynakları ekonomiye kazandırmamız için minimum 5 milyon metre sondaj yapmamız lazım. Ama, sabırlı olmamız lazım'' dedi.

AYDIN'DA 41 BİN 750 METRE JEOTERMAL SONDAJI YAPILDI-
Türkiye'nin jeotermal açısından dünyada 7'inci, Avrupa'da ise birinci sırada olduğunu ifade eden Üzer, “Aydın'da jeotermal çalışmalara 1982 yılında başlanmış olup, 1982-2004 yılları arasında 17 bin 750 metre sondaj yapılmıştır. 2004-2009 yılları arasında 24 bin metre olmak üzere toplam 41 bin 750 metre sondaj yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucu bin 410 megavat enerji potansiyeli ortaya çıkarılmıştır. Aydın sınırları içerisinde 2 adeti 2004 öncesi olmak üzere 10 adet elektrik üretimine uygun saha keşfedilmiştir. Bu sahalardan iki tanesi 2004 öncesi olmak üzere 5 tanesi yatırımcıya devredilmiştir. Bugün itibariyle özel sektöre ait iki adet toplam 54,8 megavat kurulu güçte santral, elektrik üretmektedir. Aydın ve çevresindeki jeotermal kaynaklardaki sıcaklık seviyesinin, ısıtmada kullanılmaya çok uygun” şeklinde konuştu.

BUGÜN YOL HARİTASINI ÇİZECEĞİZ
Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise kentin jeotermal enerji kapasitesinin kullanılarak, Aydınlıların günlük yaşamına aktarılması konusundaki beklentilere cevap verebilmek amacıyla toplantı düzenlediklerini belirtti. MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer'den alınacak bilgiler doğrultusunda çalışmalara yön verileceğini ifade eden Coş, “Bugünkü bilgiler doğrultusunda çok istediğimiz jeotermal kaynakların Aydın"da kullanılması için yol haritamızı çizeceğiz. Yer altındaki bu doğal kaynağımızı, ısıtmada ve üretimde nasıl kullanabileceğiz sorusuna cevap arayacağız. Bu konuda Aydın Valiliği İl Özel İdaresince ve Aydın Belediyesince daha önce yapılmış çalışmalar ve bilgiler mevcuttur. Bu çalışmalardan, genel müdürümüzün bize vereceği bilgiler ve yapacağı tavsiyelerden yararlanarak, önümüzdeki dönemde somut adımlar atılması için çalışacağız. Bu konuyla ilgili bir şirketimizde var. Yararlı bir toplantı olacak diye düşünüyorum” dedi.
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantının ikinci bölümü basına kapalı olarak sürdü.