Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği, Aydın İl Genel Meclisi"nin Aydın"ın konut ısıtmasında jeotermal enerjinin kullanılması konusunda yürüttüğü çalışmalara destek verecek.

Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği, Aydın İl Genel Meclisi"nin isteği üzerine "jeotermal" konulu bilgilendirme toplantısı düzenledi. Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği"nde düzenlenen toplantıya İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren, Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilci Sekreteri Fikri Aydın, oda üyesi makine mühendisleri ve il genel meclisi üyeleri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İl Temsilci Sekreteri Fikri Aydın, Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği"nin 2006 yılında düzenlediği “Aydın"da Jeotermal Enerjinin Geleceği” konulu konferansın ardından jeotermal enerjinin Aydın gündemine girdiğini söyledi. Aradan geçen zaman diliminde jeotermal enerjinin toplumun her kesimi tarafından tartışıldığına işaret eden Aydın, “Geldiğimiz son noktada Aydın"daki konutların ısıtılmasında doğalgaz mı yoksa jeotermalin mi kullanılacağı yönünde tartışmalar yaşanıyor. Aydın"a doğalgaz gelmek üzere. Ancak halen bu konuda kesin bir karar verilmiş değildir. 2006 yılında düzenlediğimiz konferanssın ardından artık toplumun her kesimi, yerel yönetimler, siyasiler ve sivil toplum örgütleri jeotermal enerjinin tercih edilmesine destek veriyor. Jeotermal Enerji Yasasının 7"inci maddesi de önceliğin jeotermale verilmesini uygun görüyor. Ancak bu konudaki son söz yine idarelere yani İl Genel Meclisine bırakılıyor. Bizde bu noktada İl Genel Meclisimizle birlikte hareket ederek, meslektaşlarımızın bilgi ve birikimlerini meclis üyelerimizle paylaşacağız” dedi.
Aydın"da ısınma sisteminin belirlenmesi amacıyla İl Genel Meclisi komisyonlarının çalışmalarına devam ettiğini hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Akan Evren de, “Bana göre Aydın"da en uygun ısınma yöntemi jeotermaldir. Bu nedenle jeotermal enerjinin bir an önce kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Şu an itibariyle ilimizdeki ısıtmayı 3 yolla gerçekleştirebiliyoruz. Bunlar mevcut odun ve kömür, doğalgaz veya jeotermaldir. Her geçen gün nüfusu artan ilde daha sağlıklı bir hava için mevcut sistem vazgeçilmesi gerekiyor. Geriye doğalgaz ve jeotermal kalıyor. Ben şahsen kendi öz sermayemiz olan jeotermalden yanayım. Çünkü hem ucuz, hem bizim. Dünyanın en verimli jeotermal kaynaklarına sahibiz, maalesef biz bu elimizdeki bu imkanlardan faydalanamıyoruz. Doğalgaz aldığımız ülkeler vanayı kesince doğalgaza bağımlı olarak ısınanlar adeta çile çekiyor. Bu sorunu yaşamamak için kendi değerlerimizin kullanılmasından yanayım” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Makine Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği tarafından hazırlanan sinevizyon sunumu, İl Genel Meclisi Başkanı Evren ve meclis üyelerine izletildi. Sunumun ardından İl Genel Meclisi üyeleriyle, makine mühendisleri karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.