Hafta sonu Aydın iki önemli etkinliğe sahne oldu. Jeotermal Çalıştayı Özel Başak Koleji Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Böyle kaotik bir ortamda Başak Koleji’ni duyarlı davranışından dolayı kutlarız.

Jeotermal Çalıştayı şimdiye kadar bu konuda yapılan toplantıların en kapsamlısı ve bizce en önemlisiydi. Her ne kadar iş yoğunluğundan dolayı bazı katılımcılar çalıştaydan erken ayrılsa da katılım oldukça yüksek, çevre il ve ilçelerden katılım önemli düzeydeydi. Bunda TMMOB’ın etkisi büyüktü. Ancak gözlerimiz Üniversite, Çevre Bakanlığı, Aydın Valiliği ve Büyükşehir katılımını aradı, ancak göremedik. Göremediğimiz diğer bir kitle ise Jeotermal işletmecileri veya temsilcileriydi. Keşke bu işletmeciler ve bunları koruyan devlet yetkilileri bu çalıştaya katılıp jeotermalin zararsız olduğu konusunu katılımcılara anlatabilselerdi.

Jeotermal’in Büyük Menderes Havzası üzerindeki etkileri bilimsel örneklerle açıklandı. Bilimsel veri yok diyen devlet yetkililerine karşılık gerek Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün, gerek çeşitli üniversitelerdeki araştırmacıların, gerekse GEKA için hazırlanan raporlarda bu konuda önemli veriler olduğu gözler önüne serildi. Jeotermalin çevreye etkileri enerji boyutu, tarım boyutu, çevre boyutu, jeolojik boyutu, hukuki boyutu gibi açılardan incelendi. TMMOB’nin hazırladığı Jeotermal Raporu hakkında bilgi verildi. Bugüne kadar yapılan mücadelenin boşuna olmadığı bilgi, belge ve rakamlarla ortaya konuldu. Emeği geçenleri kutluyoruz.

Jeotermal Çalıştayı’nın açılış konuşmaları bölümünde konuşan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay yerinde ve ağır başlı bir konuşma yaptı. Kendisinin yetki sınırları içinde kalan konularda sonuna kadar jeotermal işletmecilerinin karşısında olacağını net olarak vurguladı. Bu sağlam ve dik duruşunun devamını Fatih başkandan bekliyoruz.

Efeler Belediyesi Uluslararası Çevre Film Günleri geçtiğimiz hafta sonu başladı ve 15 Ekim Salı gününe kadar devam edecek. Öncelikle ilimizdeki ve ülkemizin diğer bölgelerindeki çevre sorunlarını işleyen çok sayıdaki filmin gösterimi devam ediyor. Aydın Forum’da Gala Gecesi ile başlayan filmlerin gösterimi dört gün süreyle Efeler Belediyesi’nin Şükran Güngör- Yıldız Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu yapılacak.

Açılış töreninde konuşan Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay: “Seçildikten sonra verdiğimiz sözleri yerine getirebilmek için, çok kısa sürede bir şeyler yapmamız gerektiğini hissettik. Öncelikle hepimizin çevre ile ilgili sorunun olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Bunun için öncelikle bilinçlenmemiz ve bilgilenmemiz gerekiyordu. Bu jeotermallerin bizim hayatımıza, çevremize yapmış oldukları zararların ne boyutta olduğu konusunda duyarlı olmamız gerektiğini düşündük. Bunun için en etkili yol olan sanatın öne geçmesini istedik. Sinemanın gösterisi insanlarımızı çok daha iyi bilgilendirir diye karar verdik. Söz verdiğimiz gibi jeotermallerin çevreye ve insana etkileri konusunda bu kısa film etkinliğini gerçekleştirdik.”

Çevre Film Günleri’nde Rusya’dan Addis Gadzhiev, Almanya’dan Friederike Lorenz, Yunanistan’dan Maria Gediki, Yunanistan’dan Sofia Kallvourtzi ile İran’dan Mirabbas Khosravinezhad’ın Efeler’de çektikleri filmler gösterilecek.

Türk yönetmenler Batuhan Köksal, Canberk Günay, Efe Önal, Emre Doğan, Işıl Türkfiliz, Kadri Özcan, Kubilay Aksun, Murat Yüksel ve Teoman Güneş’in Efeler bölgesinde çektikleri filmleri de halk ve sanatseverler ücretsiz izleme imkânı bulacak.

Çevreye duyarlılık kolay gibi görünse de oluşumu ve etkisi çok zor ortaya çıkmaktadır. Bu konuda kazanımlar elde etmek ve çevreyi zararlı etkilerden korumak oldukça zordur. Bu konuda çevreye zarar verenlerin neredeyse devlet tarafından desteklenmesi başarının gelmesini daha da zorlaştırmaktadır. Bu zor şartlarda Jeotermal Çalıştayı düzenleyen, Efeler Çevre Film Günleri etkinliğini düzenleyenlere teşekkür etmemiz gerekiyor. Bu tür çalışmalar duyarlılığı artırıp başarı sürecini hızlandıracaktır. Bu projelere öncülük eden Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay’ı ve bize her konuda destek olan duyarlı çevre gönüllülerine teşekkür ederiz.

“Dünya herkesin ihtiyacına yetecek kadarını sağlar, fakat herkesin hırsını karşılamaya yetecek olanı değil.” (Mahathma Gandhi)

Aydınpost ANDROID'de TIKLA YÜKLE! Aydınpost APPSTORE'da TIKLA YÜKLE!